Franciscus vraagt om ouderen en senioren nabij te zijn

Paus Franciscus nodigt uit tot de versterking van de nabijheid en vriendschap met ouderen.
19/06/2023 - 14:52
Paus Franciscus
Paus Franciscus © Vatican Media

In een boodschap ter gelegenheid van de derde Werelddag van Grootouders en Senioren, die op 23 juli wordt gevierd, nodigt paus Franciscus iedereen uit om grootouders en senioren nabij te zijn en om hen te eren. Dat kan ook met eenvoudige gebaren zoals een omhelzing, een eenvoudig gesprek of bezoek. “Laat hen niet alleen”, aldus nog de paus. Centraal staat dit jaar de passage van Lucas 1,50: ‘Barmhartig is Hij van geslacht tot geslacht.’ 

De Werelddag van Grootouders en Senioren wordt op initiatief van paus Franciscus sinds 2021 jaarlijks georganiseerd, telkens op de vierde zondag van juli.

Franciscus schrijft in zijn boodschap voor die dag dat het een gelukkig toeval is dat de werelddag plaatsheeft vlak voor de Wereldjongerendagen.

Dat moet beschouwd worden als een uitnodiging voor de versterking van de onderlinge solidariteit tussen de verschillende generaties en in het bijzonder tussen ouderen en jongeren. Het moet ook een aanzet zijn om na te denken over de relatie tussen jongeren en ouderen. Franciscus drukt ook nog op het hart om de relaties met ouderen opnieuw aan te knopen als die teloorgegaan of verwaterd zijn.

In navolging van de oproep van de paus nodigt het Dicasterie voor het Gezin, de Leken en het Leven alle bisdommen, parochies, verenigingen en gemeenschappen alvast uit om op de Werelddag van Grootouders en Ouderen een plechtige eucharistie te organiseren, samen met grootouders en bejaarden. Parochies kunnen de jongeren ook uitnodigen om ouderen in hun parochie te bezoeken. Aan ouderen en senioren wordt op hun beurt gevraagd om ter gelegenheid van de Wereldjongerendagen speciaal te bidden voor de jongeren en om hen geestelijk te vergezellen tijdens hun pelgrimstocht naar Lissabon. 

Bron: Vaticannews.va/SIR