Frankrijk: euthanasiedebat baart Franse bisschoppen zorgen

De Franse president Emmanuel Macron legde de noodzaak uit om op verschillende niveaus het debat over euthanasie te voeren.
28/09/2022 - 15:59

Aartsbisschop Éric de Moulins-Beaufort en Hugues de Woillemont, respectievelijk voorzitter en secretaris-generaal van de Bisschoppenconferentie van Frankrijk (CEF), hebben gisteren dinsdag in het Elysée een gesprek gehad met president Emmanuel Macron. De ontmoeting was al langer gepland en vindt elk jaar plaats.  

Het belangrijkste gespreksthema was het actuele debat in Frankrijk over het levenseinde. Het Landelijk Overleg Comité voor Ethiek gaf twee weken geleden aan dat het in Frankrijk mogelijk zou moeten worden  actieve hulp te verlenen bij het sterven, maar dan wel onder strikte voorwaarden. President Macron startte een raadpleging om de wet tegen eind 2023 te kunnen veranderen. Zowel de president als de bisschoppen blijken het erover eens dat zo’n aanpassing niet zonder een breed maatschappelijk debat en een brede raadpleging van de publieke opinie kan plaatsvinden. De delegatie van de Franse bisschoppen bevestigde dat zij erover zal waken dat er een open debat kan plaatsvinden.  

Volgens de Franse bisschoppen moet prioriteit worden gegeven aan de ontwikkeling van palliatieve zorg.

Mgr. de Moulins-Beaufort zei gisteren wel te vrezen dat de nieuwe, geliberaliseerde wet de indruk dreigt te wekken dat de samenleving sommige mensen wil aanmoedigen om het leven op te geven. Hij herhaalde het belang van de ontwikkeling en doeltreffendheid van de palliatieve zorg, die in Frankrijk over de verschillende regio’s nog altijd erg slecht is verdeeld. President Macron vertelde dat hij een oplossing wil voor volwassenen met een ongeneeslijke ziekte en mensen die ondraaglijk lijden. Tegelijk benadrukte hij de noodzaak om op verschillende niveaus het debat te voeren en herhaalde zijn wens om de Franse samenleving over dit onderwerp niet te verdelen. Volgens de CEF-voorzitter werd ook nog overlegd over het Rapport Sauvé (het in 2021 gepubliceerde rapport Les violences seuxuelles dans l'Église catholique en France entre 1950 et 2020 van de Commission indépendante sur les abus sexuels dans l’Église (CIASE) o.l.v. Jean-Marc Sauvé) en de situatie in Oekraïne en Armenië.

Bron: Europe 1/La Croix