Frankrijk: meer aanvallen tegen moslims

Omdat veel aanvallen tegen moslims niet als religieus geweld worden geregistreerd, blijft het fenomeen in Frankrijk fel onderschat.
15/12/2021 - 13:25
Gérald Darmanin
Gérald Darmanin © Wikipedia

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin zijn er sinds januari 2021 bijna 1.400 gevallen van antireligieus geweld in Frankrijk gemeld. Dat is 17,2 procent minder dan een jaar eerder in dezelfde periode. Er was een daling van het aantal antichristelijke (- 25 %) en antisemitische (- 15 %) aanvallen. Maar de aanvallen tegen moslims zijn tijdens dezelfde periode met 32 procent gestegen.

Twee Franse parlementairen kondigden al aan dat zij tegen februari 2022 een voorstel zullen uitwerken om dat antireligieuze geweld beter te identificeren, te voorkomen en aan te pakken. Indien nodig moet daarvoor een nieuwe strafrechtelijke kwalificatie in het leven worden geroepen. Ze benadrukken allebei dat het antireligieuze geweld een fel onderschat fenomeen is, omdat bijvoorbeeld vandalisme tegen en vernielingen in kerken of op christelijke begraafplaatsen niet als dusdanig worden geregistreerd. In het spoor van het misbruikschandaal worden ook priesters almaar vaker geconfronteerd met verbaal geweld en beledigingen. Daarnaast is er ook het toenemende wantrouwen van de overheid ten aanzien van religies, waardoor vooral de moslimgemeenschap in de verdediging wordt gedrukt.

Bron: Kipa-Apic