Frankrijk: nood aan kader voor culturele evenementen in kerken

De Franse kerk wil duidelijker regels over welke evenementen er kunnen plaatsvinden in kerken.
30/07/2023 - 13:09
Een kerkorgel in Mulhouse
Een kerkorgel in Mulhouse © Decouverte.Orgue

Volgens de Franse krant La Croix maakt een serie incidenten bij culturele evenementen duidelijk dat de Franse katholieke Kerk een duidelijker kader moet uitwerken voor culturele evenementen in kerken, nu die steeds vaker een nevenbestemming krijgen. 

Momenteel wordt op individuele basis beoordeeld of manifestaties in een kerkgebouw kunnen plaatsvinden. De voorbije maanden waren er echter enkele incidenten en protestacties naar aanleiding van concerten in kerken. La Croix verwijst onder meer naar het concert van de Amerikaanse organiste Kali Malone op 13 mei, dat werd afgelast na protest van extremistische groeperingen. Die kantten zich tegen het "te profane" karakter van het concert, onder andere wegens het experimentele gebruik van elektronica.

In juni 2021 werd de popzanger Eddy de Pretto doelwit van virulente aanvallen voor zijn concert in de Saint-Eustache-kerk in Parijs. Enkele maanden later werd in Nantes een concert van de Zweedse artieste Anna von Hausswolff afgelast. In april 2023 waren er zelfs doodsbedreigingen tegen de zanger Bilal Hassani, toen bekend werd dat hij in Metz een concert zou geven in een kerk die al aan de eredienst was onttrokken.

De historicus Bruno Dumons publiceerde een boek over de relatie tussen uiterst rechts en het katholicisme in Frankrijk van 1960 tot vandaag. Volgens hem komt het protest vaak van traditionalisten, die geen band hebben met de katholieke Kerk. Zij menen te kunnen beoordelen of een muziekwerk godslasterlijk is of niet.

Dominique Thiry, de kanunnik van de kathedraal van Metz, bevestigt dat er steeds vaker zulke ‘militante acties’ plaatsvinden waarbij evenementen worden verstoord: Zij negeren de eeuwenoude band tussen Kerk en kunst en cultuur. Zij weigeren ook elke vorm van dialoog. 

Maar dat neemt niet weg dat ook diocesane priesters vaak bedenkingen hebben bij evenementen in hun kerken, die nog maar weinig met de liturgie te maken hebben. Al deze gebeurtenissen, zo zegt Bernadette Mélois van de Dienst voor Liturgie van de Franse bisschoppen (CEF), maken duidelijk dat er een diepgaande reflectie moet plaatsvinden voor meer onderscheidingsvermogen. Maar het is duidelijk dat wij slechts aan het begin staan van dit proces. 

Bron: La Croix