Frankrijk zorgt voor aalmoezeniers op Olympische Spelen in Parijs
De leiding van de Franse katholieke Kerk heeft in de pauselijke nuntiatuur in Parijs haar plannen voorgesteld voor de Olympische Spelen in 2024 in de Franse hoofdstad. Blikvangers zijn de aalmoezeniers die de hele duur van de spelen, en in verschillende talen, ter beschikking staan van deelnemers en bezoekers. De bisschoppen streven ernaar om ook jongeren en de meest kwetsbaren bij de spelen te betrekken.
La Madeleine
Tijdens de voorstelling van het project benadrukten de bisschoppen dat het niet de bedoeling is om een alternatief te bieden voor of een graantje mee te pikken van het sportieve succes, maar juist bij te dragen tot het welslagen van de zomerspelen. De kerkelijke initiatieven worden vooral geconcentreerd rond La Madeleine, een van de bekendste kerken in het 8ste arrondissement in Parijs. Sportteams en atleten kunnen daar in die periode terecht om hun triomf te vieren, maar net zo goed om te bekomen van verlies en ontgoocheling. Er is een breed liturgisch en spiritueel aanbod, onder de noemer: Holy Games, the Gospel is sport! Christelijke atleten zullen worden uitgenodigd om te getuigen over hun geloof.
Zomer van de solidariteit
Wij willen ook 2.500 jongeren uitnodigen om actief te zijn als animator in hun parochie, zegt mede-initiatiefnemer en verantwoordelijke Isabelle de Chatellus. Mgr. Philippe Marsset, de hulpbisschop van Parijs, voegde eraan toe dat het ook de bedoeling is een Zomer van de solidariteit vorm te geven, naar het voorbije voorbeeld van de Winter van de solidariteit waarbij daklozen in alle parochies van Parijs terecht konden vor opvang. De aftrap voor de initiatieven wordt op 8 oktober 2023 gegeven met een loopwedstrijd van 10 kilometer van de Sacré-Coeur de Montmartre naar de Saint-Denisbasiliek. Bij de start van de spelen wordt een openingsmis opgedragen in La Madeleine, waar hulde wordt gebracht aan Pierre de Coubertin en de Franse dominicaan Henri Didon, de vriend van de Coubertin die de slogan Citius, Altius et Fortius bedacht.
Bron: La Croix