Franse bisschoppen op bezoek in Irak

Met hun pastorale bezoek willen de Franse bisschoppen hun steun voor de christen in Irak duidelijk maken.
09/03/2023 - 14:49
De Franse bisschoppen hadden in Erbil een ontmoeting met de Chaldeeuwse bisschop Bashar Warda
De Franse bisschoppen hadden in Erbil een ontmoeting met de Chaldeeuwse bisschop Bashar Warda © Oeuvre d'Orient

Vandaag donderdag eindigt het vijf dagen durende bezoek van een delegatie van de Franse Bisschoppenconferentie (CEF) aan Irak. Het bezoek onder leiding van mgr. Éric de Moulins-Beaufort, aartsbisschop van Reims en CEF-voorzitter, vindt plaats op initiatief van Œuvre d' Orient (Werk van het Oosten). Het viel samen met de tweede verjaardag van het historische bezoek van paus Franciscus aan Irak en komt vijf jaar na de val van de zelfverklaarde Islamitische Staat (IS). Aartsbisschop Mitja Leskovar, de apostolische nuntius in Irak, onderstreepte dat dit pausbezoek niet alleen symbolisch erg belangrijk was. Het heeft de geesten getransformeerd, ook al zullen de vruchten pas op langere termijn duidelijk worden.

Kardinaal Louis Sako, de Chaldeeuwse patriarch van Bagdad, omschrijft het Franse bezoek als een belangrijke geestelijke en morele steun voor zijn Kerk en de christenen in het land. Zij moeten niet alleen vechten tegen de verschrikkelijke ideologie van het fundamentalisme, maar worden ook geconfronteerd met de corruptie die de samenleving teistert en met diegenen die zich het algemeen welzijn toe-eigenen. Daarom zijn we een rijk en tegelijkertijd een arm land De komst van de Franse bisschoppen naar de christelijke gemeenschap van Bagdad is een belangrijke stimulans om samen te werken aan een betere toekomst voor ons land. Het toont ook de verbondenheid van de universele Kerk. De kardinaal herinnerde ook aan de bijzondere historische band van Frankrijk met het oosterse christendom. Dit bezoek hernieuwt het engagement voor christenen in Irak.

Aartsbisschop Éric de Moulins-Beaufort bevestigde dat de Franse bisschoppen hiermee hun steun en broederschap willen duidelijk maken. Maar wij onderzoeken ook hoe wij als katholieken vanuit Frankrijk kunnen helpen, met name via verenigingen zoals Œuvre d' Orient.

Bron: La Croix