Franse dominicaan wordt directeur van Bijbelschool in Jeruzalem

Tot voor kort coördineerde Olivier Poquillon in Irak het Unescoprogramma ‘Reviving the spirit of Mosul’.
20/08/2023 - 14:29
Olivier Poquillon
Olivier Poquillon © Comece

De Franse dominicaan en gewezen secretaris van de Commissie van Bisschoppenconferenties van de EU (COMECE), Olivier Poquillon o.p., is benoemd tot nieuwe directeur van de École Biblique, de bekendste Bijbelschool ter wereld. Dat heeft de grootmester van de dominicanen en kanselier van de École Biblique, Gerard Timoner o.p., bekendgemaakt. Vanaf 1 oktober volgt hij Jean-Jacques Pérennès op bij de Franse Bijbelse en Archeologische School van Jeruzalem. 

De Franse dominicaan (56) werd in 1966 in Parijs geboren. Na studies burgerlijk en internationaal recht  werd hij in 1994 novice bij de dominicanen. In 2001 werd hij tot priester gewijd. Daarna werd hij expert bij de vertegenwoordiging van de Heilige Stoel bij de Raad van Europa in Straatsburg. Tegelijk was hij ook aalmoezenier voor de Franse militairen die worden ingezet in de Balkan, Afrika en het Midden-Oosten. Van 2003 tot 2004 was hij docent aan de faculteit Letteren van de Universiteit van Mosul in Irak en van 2008 tot 2013 afgevaardigde van de dominicanen voor de instellingen van de Verenigde Naties in Genève. In 2016 werd hij secretaris-generaal van COMECE. 

Na zijn opdracht bij COMECE in Brussel reisde hij rechtsreeks door naar het dominicanenklooster in Mosul verhuisde en ging er ook in opdracht van UNESCO van start met een project voor de heropbouw van de Iraakse stad. Hij was er onder meer nauw betrokken bij de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouw van het Uurkerk, waarbij een project werd opgezet voor 'jobtraining' voor lokale professionals en vaklui. Onder zijn impuls werd rond het klooster van de dominicanen in Mosul ook een centrum voor beroepsopleidingen en activiteiten op cultureel en sociaal gebied.

Bron: École Biblique