Franse film over monniken van Chevetogne

De documentairefilm huldigt de voortrekkersrol van het Belgische klooster in de internationale katholiek-orthodoxe dialoog.
05/12/2020 - 00:00
Abdij van Chevetogne
Abdij van Chevetogne © wikipedia

De Franse katholieke tv-zender KTO heeft een 52 minuten durende documentairefilm gemaakt over de Belgische abdij van Chevetogne en haar oecumenische betrokkenheid. De film werd gedraaid naar aanleiding van de Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen, die dit jaar loopt van 18 tot 25 januari. De documentaire van Alexia Veriter gaat dan niet toevallig op 18 januari in première onder de titel: Moge allen één zijn, het klooster van Chevetogne en zijn oecumenische roeping.

Het benedictijnenabdij van Chevetogne werd in 1925, aanvankelijk nog in een voormalig karmelietenklooster, door pater Lambert Beauduin opgericht om de christelijke eenheid te bevorderen door ontmoeting, begrip, dialoog, gebed en liturgie. Sinds haar oprichting vervult de abdij een pioniersrol in de dialoog met de oosterse Kerken. Door het succes moesten de kloosterlingen in 1939 verhuizen van Amay naar Chevetogne, nabij Ciney. In 1955-57 werd bij het oorspronkelijke kasteelcomplex een kerk bijgebouwd voor vieringen volgens de Byzantijnse en sinds 1981-88 ook voor de Latijnse ritus.

Bron: KTO/Kathpress.at