Franse filosoof en academicus René Girard overleden

René Girard was een van de belangrijkste vernieuwers van de hedendaagse menswetenschappen en een van de origineelste christelijke denkers.
05/11/2015 - 15:18

De christelijke filosoof en antropoloog René Girard (° 1923), een van de belangrijkste vernieuwers van de hedendaagse menswetenschappen en een van de origineelste christelijke denkers, is woensdag op 91-jarige leeftijd in de Verenigde Staten overleden. Hij was antropoloog, historicus en vergelijkend literatuurwetenschapper. René Girard werd in 1923 geboren in Avignon, maar verhuisde in 1947 naar de Verenigde Staten, waar hij onder meer aan de universiteiten van Duke en Stanford doceerde. De inspiratie voor zijn werken haalde hij niet alleen uit de Bijbel, maar ook uit klassiekers als Proust, Stendhal of Dostojevski.

Girard was een van de belangrijkste vernieuwers van de hedendaagse menswetenschappen en een van de origineelste christelijke denkers

Bekend is onder meer zijn boek La violence et le sacré'  (God en geweld. Over de oorsprong van mens en cultuur uit 1972) over het ontstaan van de menselijke cultuur. Daarin beschrijft hij onder meer hoe het mimetische karakter van geweld evolueerde van de vijandigheid van allen tegen allen naar een toestand waarbij de hele groep zich verenigde tegen een enkel slachtoffer, de zondebok. In Des choses cachées depuis la fondation du monde (Wat vanaf het begin der tijden verborgen was... uit 1978) beklemtoont hij het uitzonderlijke karakter van de Bijbel ten overstaan van andere religies en de bijdrage van de evangelieteksten in de desacralisering van de wereld.

Girard genoot vakoverschijdende wetenschappelijke waardering

Girard, die lid was van de Académie française, genoot door zijn vakoverstijgende denken grote waardering bij andere wetenschappers. Zo werd hij omschreven als de Hegel van het Christendom' of de Einstein van de menswetenschappen. Een aantal van zijn inzichten, onder meer die van de imitatie en het zondebokmechanisme, werden later ook vanuit de psychologische wetenschappen bekrachtigd. Zijn werken zijn vertaald in tientallen talen, waaronder het Nederlands.