Franse kardinaal Jean-Louis Tauran overleden

Met de dood van de Franse kardinaal Jean-Louis Tauran verliest het Vaticaan een van zijn belangrijkste en meest ervaren diplomaten.
06/07/2018 - 11:19

De Franse kardinaal Jean-Louis Tauran (75), sinds 2007 voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog, is donderdag in een ziekenhuis in Connecticut (Verenigde Staten) overleden. Hij leed al verschillende jaren aan de ziekte van Parkinson. Kardinaal Tauran was een van de belangrijkste en meest invloedrijke kerkleiders van de afgelopen decennia. Hij maakte zich onder meer verdienstelijk in de interreligieuze dialoog, vooral met de islam. Op 13 maart 2013 mocht hij als kardinaal protodiaken met de bekende woorden Habemus papam de verkiezing van kardinaal Jorge Mario Bergoglio tot paus Franciscus aan de wereld bekendmaken. Paus Franciscus benoemde hem op 20 december 2014 tot camerlengo, de tijdelijke beheerder tussen het overlijden of terugtreden van een paus en de keuze van diens opvolger.

Zijn ervaring als diplomaat in Libanon spoorde hem aan om zich te ontpoppen tot discrete bruggenbouwer tussen de verschillende godsdiensten. La Croix

Jean-Louis Tauran studeerde onder meer aan de Gregoriaanse Universiteit en de Diplomatenschool in Rome en het Institut Catholique in Toulouse. In 1969 werd hij in Bordeaux tot priester gewijd. In maart 1975 trad hij in diplomatieke dienst bij de Heilige Stoel. Hij werkte onder meer op de apostolische nuntiatuur in de Dominicaanse Republiek en Libanon en als afgezant van de Heilige Stoel bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Als diplomaat was hij van dichtbij getuige van de val van de Muur, de akkoorden van Helsinki, de oorlogen in de Balkan en de Golf, maar ook van de opkomst van moslimextremisme. La Croix

Vanaf de jaren 1990 groeide hij uit tot een belangrijke curiekardinaal en diplomaat van het Vaticaan. Van 1990 tot 2003 leidde hij het secretariaat voor de relaties met andere staten van het staatssecretariaat, een functie te vergelijken met die van minister van Buitenlandse Zaken. Toen al ontpopte hij zich als fel voorvechter van vrede en rechtvaardigheid en de toenadering en samenwerking van de godsdiensten. Op 6 januari 1991 werd hij tot bisschop gewijd en in 2003 door paus Joannes Paulus II tot kardinaal gecreëerd. Eind 2003 werd de Fransman, die gepassioneerd was door Levinas en Descartes, bibliothecaris en archivaris van de rooms-katholieke Kerk.

Paus Benedictus XVI benoemde hem op 1 december 2007 tot voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog. Wellicht kreeg de ervaren diplomaat die functie niet toevallig kort na de toespraak van paus Benedictus aan de universiteit van Regensburg, een toespraak die bijzonder slecht werd onthaald in de moslimwereld. In plaats van te spreken over een botsing van beschavingen zouden wij beter spreken over botsing van onwetendheid, vond kardinaal Tauran. De interreligieuze dialoog, en vooral met de islam, is van essentieel belang voor de toekomst van de mensheid. De mens heeft God als horizon van zijn bestaan verloren. Daardoor dreigt hij op de knieën te vallen voor eender welke afgod. Het probleem van deze wereld is niet het atheïsme, maar het achternalopen van valse goden. Maar met een hart en verstand kunnen wij de wereld redden.

Bron: I.Media/La Croix