Franse Kerk verdedigt broederlijke en menselijke samenleving
De Franse bisschoppen spraken na hun herfstoverleg hun bezorgdheid uit over de verankering van abortus in de grondwet en een wetsontwerp over het levenseinde. De bijeenkomst eindigde met een processie van de bisschoppen naar de verschijningsgrot in Lourdes. Daar plaatsten zij drie kaarsen, als uitdrukking van hun gebed voor vrede. ‘We plaatsen voor Onze Lieve Vrouw van Lourdes, een vrouw uit Palestina, drie grote kaarsen als symbolen van onze voortdurende voorbede voor Oekraïne, voor Armenië, voor Israël en voor Palestina.’ Al bemerkte aartsbisschop Eric de Moulins-Beaufort van Reims dat dit gebed natuurlijk evenzeer bedoeld is voor de volkeren in Afrika en elders, die slachtoffer zijn van oorlogsdaden of terrorisme.
Echte vrijheid
Éric de Moulins-Beaufort, de voorzitter van de Franse bisschoppen, benadrukte op het einde va de ontmoeting dat het vanzelfsprekend is dat vrouwen beter worden beschermd. ‘Maar abortus is niet louter een kwestie van vrouwenrechten. Wij vergeten veel te snel dat vrouwen omwille van allerhande factoren vaak niet vrij kunnen beslissen of zij abortus willen plegen. Ook keuze is een vrouwenrecht.’ De bisschop wijst op onze morele verantwoordelijkheid voor het leven, ook al is dat nog ongeboren. Bisschop Pierre d'Ornellas, hoofd van de werkgroep bio-ethiek van de Bisschoppenconferentie van Frankrijk, herinnerde eraan dat respect voor menselijk leven vanaf het begin in de Franse grondwet is verankerd. Dat fundamenteel recht wordt niet veranderd door te verklaren dat menselijk leven pas later van start zou gaan. De voorzitter van de Franse bisschoppen vertelde dat er bij de kerkleiders ook groot wantrouwen is over het wetsvoorstel dat wordt voorbereid over het levenseinde. Dat moet volgens de Franse president Emmanuel Macron bijdragen tot het recht op waardig sterven, met respect en in alle vrijheid. De kerkleiders bemerken in dat verband dat broederschap, naastenliefde en zorg voor mensen moet blijven gelden tot op het einde van het menselijk leven.
Wij roepen van harte op om de rechten van vrouwen beter te garanderen en beter te bevorderen. Maar dat moet in eerste instantie gebeuren door échte burgerlijke en sociale gelijkheid. Franse bisschoppen.
De Franse bisschoppen wisselden tijdens hun overleg in Lourdes ook nog over enkele andere actuele kwesties. Meest opmerkelijk was hun oproep om eindelijk werk te maken van een Palestijnse Staat. ‘Wij roepen op tot gerechtigheid voor het Palestijnse volk dat recht heeft op een vrije staat, die zichzelf kan besturen en waaraan de hele mensheid nood heeft. Maar op dezelfde manier eisen wij een duidelijke erkenning van het bestaansrecht van de staat Israël, die geroepen is om voor het Midden-Oosten een actor van vooruitgang, welvaart en vrede te worden. We roepen al onze Franse medeburgers op om niet toe te geven aan de simplistische logica van de confrontatie tussen religieuze gemeenschappen. Wij spreken ons uit tegen alle racistische, antisemitische en islamofobe houdingen.’
De kerkleiders manen in de slotverklaring ook aan tot meer solidariteit met migranten die heil zoeken in Frankrijk. Zij herinnerden aan de oproep van paus Franciscus in Marseille tot een uitbarsting van menselijkheid. ‘Wij moeten diegenen die naar ons komen om een beter leven te leiden als broeders en zusters ontvangen.’ Maar die migratie moet steeds gebeuren met respect voor de wetten en rekening houdend met sociale en culturele evenwicht. De bisschoppen pleiten daarbij ook voor meer samenwerking en steun voor de landen van herkomst, om de migratie waar mogelijk te voorkomen. ‘Maar het is illusie om te denken dat wij alle migratie een halt kunnen toeroepen.’ Wat misbruik betreft herhalen de bisschoppen nogmaals dat zij blijven streven naar erkenning en schadeloosstelling voor slachtoffers van seksueel geweld.
Bron: La Croix/Le Figaro/Valeurs/BFM