Franse oud-bisschop veroordeeld wegens nalatigheid

Volgens de rechtbank heeft oud-bisschop André Fort nagelaten om op te treden tegen een geestelijke die minstens drie kinderen seksueel had misbruikt.
26/11/2018 - 12:03

Mgr. André Fort, voormalig bisschop van Orléans (tot 2010) en Perpignan-Elne (van 1995 tot 2002), is door een rechtbank in Orléans tot acht maanden voorwaardelijk veroordeeld wegens nalatigheid. De rechter oordeelde dat hij moet geweten dat de priester Pierre de Castelet verschillende minderjarige jongens seksueel had misbruikt tijdens een zomerkamp in juli 1993. De rechter noemde de straf voor de bisschop symbolisch, dat wil zeggen bedoeld om bisschoppen en alle andere kerkelijke verantwoordelijken aan te sporen tot een kordaat optreden tegen daders van seksueel misbruik.

Een van de slachtoffers had het misbruik in 2010 bij de bisschop aangekaart, maar die had nagelaten om maatregelen te nemen. Mgr. Fort ging nog datzelfde jaar met emeritaat, maar verzuimde zijn opvolger in te lichten. Die opvolger, mgr. Jacques Blaquart, deed in 2011 wel onmiddellijk aangifte toen hij van het seksueel misbruik door de geestelijke op de hoogte werd gebracht.

Dader Pierre de Castelet werd tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, veroordeeld en moet 16.000 euro schadevergoeding betalen aan elk van zijn slachtoffers. Hij moet ook in psychiatrische behandeling. Zijn bisschop had hem eerder al van alle priesterlijke taken ontheven.  

Bron: La Liberation/Katholiek Nieuwsblad