Franse priester Preynat krijgt 5 jaar cel voor seksueel misbruik

Op het proces in Lyon kwamen negen slachtoffers getuigen over het misbruik door ex-scoutsaalmoezenier Bernard Preynat.
16/03/2020 - 15:13
De aalmoezenier gebruikte tientallen scouts
De aalmoezenier gebruikte tientallen scouts © La Parole LIbérée

De correctionele rechtbank in het Franse Lyon heeft de intussen uit het ambt gezette priester Bernard Preynat veroordeeld tot 5 jaar effectieve gevangenisstraf. Preynat heeft in de jaren 1970 en 1980 een zeventigtal minderjarigen misbruikt, vrijwel allemaal jonge scouts waarvan hij aalmoezenier was.

Volgens de krant Le Figaro misbruikte hij al kinderen vanaf zijn zestiende. Dat belette hem niet om priesterstudies aan te vatten, tot priester gewijd te worden en om al van vlak na zijn eerste aanstelling in een parochie kinderen te misbruiken. Pas in juni 2015 legde Alexandre Hezez als eerste officieel klacht in tegen hem.

Elk scoutsweekend was voor hem een gelegenheid om een, twee of zelfs drie kinderen te misbruiken. Alexandre Hezez, op het proces in Lyon.

Bernard Preynat werd vandaag bij verstek veroordeeld wegens seksueel misbruik in de periode van 1985 tot 1991 op tien, intussen volwassen geworden minderjarigen. Aan zijn veroordeling ging ruim vier jaar onderzoek vooraf. De kapelaan van de parochie Sainte Foy-lès-Lyon had het seksueel misbruik van tientallen verkenners van 7 tot 15 jaar tussen 1971 en  1991 erkend. De openbare aanklager had minstens acht jaar cel geëist.

Bron: La Croix