Franse priesters krijgen digitaal ID

Geestelijken mogen in andere kerken slechts de eucharistie opdragen als zij een aanbevelingsbrief van een overste bij zich hebben.
19/05/2023 - 09:00
Franse priesters krijgen een digitaal id
Franse priesters krijgen een digitaal id © CEF

Op basis van het kerkelijk wetboek beschikken priesters al langer over een celebret, een document dat bevestigt dat de geestelijke of diaken geldig is gewijd, dat hij verbonden is aan een bisdom of een communiteit en dat hij de sacramenten kan vieren. Maar de Franse Bisschoppenconferentie (CEF) stelde vorige week een nieuw standaardmodel voor waarmee de katholieke priesters zich in de toekomst kunnen identificeren en dat voortaan ook up-to-date wordt gehouden. De verstrekking zal gebeuren op basis van een centrale database waarin alle gegevens zijn verzameld van geestelijken die zijn geïncardineerd in Franse bisdommen of religieuze ordes of die actief zijn in het land. Ook een verbod op vieringen tegen bepaalde kaarthouders wordt in deze database opgeslagen. 

De nieuwe celebret is te gebruiken als kaart in ID-kaartformaat of als QR-code op een smartphone. Zij bevat naast een pasfoto en persoonsgegevens ook informatie over de incardinatie, of het lidmaatschap van een bisdom of religieuze orde. De kaart moet het veel eenvoudiger maken om te controleren of priesters die zich in een kerk komen aanbieden echte geestelijken of bedriegers zijn. De context waarin de nieuwe kaart wordt ingevoerd is die van het misbruik. Zo zal het op deze kaarten ook vermeld staan als geestelijken geen contact mogen hebben met kinderen. 

Volgens de CEF kan een celebret worden gevraagd tijdens een reis buiten het bisdom, in Frankrijk of in het buitenland, in heiligdommen of parochies, of bij grote evenementen zoals Wereldjongerendagen (WJD), om te bewijzen dat een priester goed gekwalificeerd is om de sacramenten te bedienen.

Bron: CEF/Katholisch.de