Franse prijs bekroont succesvol gebruik van kerken

De Erfgoedstichting wil een succesvol nevengebruik van kerken stimuleren en zo beletten dat kostbaar erfgoed verloren gaat. 
02/07/2023 - 12:15
De Sint-Pieterabdij in de Dordogne
De Sint-Pieterabdij in de Dordogne © Eric Sander/Fondation du Patrimoine

De Franse Erfgoedstichting heeft dit jaar voor het eerst de ‘Sesamprijs’ toegekend, een prijs die voortaan jaarlijks elf originele initiatieven zal belonen om religieus erfgoed in Frankrijk te beschermen. De prijs promoot een geslaagd gemengd gebruik van katholieke en protestantse kerken en andere gebedsplaatsen voor aanbidding en nevenbestemmingen, waardoor het gebouw een ‘tweede leven’ krijgt. Onder de winnaars kerken die ook centrum zijn van glas-in-loodramen, die tevens dienst doen als opvangcentrum voor asielzoekers of waar er jaarlijks een grote tentoonstelling is van Provençaalse kerststallen.

Voorzitter Guillaume Poitrinal vertelde tijdens de overhandiging van de prijzen dat de Stichting originele oplossingen wil promoten om religieuze gebouwen te redden van de verwaarlozing, door het gebruik te diversifiëren en om ze met bijkomende initiatieven weer tot leven te wekken. Frankrijk telt naar schatting 45.000 parochiekerken. Daarvan is 95% eigendom van de gemeenten. Vele kerkgebouwen verkeren in slechte staat. Vooral op afgelegen plaatsen wordt hun toekomst gehypothekeerd door het snel dalende kerkbezoek. Door de fusies van gemeenten, die plots vier of meer kerken moeten onderhouden, wordt het onhoudbaar om al die kerkgebouwen te onderhouden. Dat zorgt ervoor dat steeds meer kerkgebouwen aan de eredienst worden onttrokken. 

De Erfgoedstichting probeert dat te voorkomen door het gemengde gebruik van gebedshuizen te bevorderen en door de gemeenten ervan bewust te maken dat zij er ook zelf baat bij hebben om de kerkgebouwen in stand te houden. Voor de toekenning van de prijzen wordt er onder meer rekening mee gehouden of alle betrokkenen  geraadpleegd zijn bij de plannen voor de herbestemming of de manier waarop het project een maatschappelijk of economisch doel dient. Gautier Mornas, de directeur van de sectie sacrale kunst van de Conferentie van Bisschoppen van Frankrijk (CEF), erkent dat de herbestemming niet altijd een succes is. Maar anderzijds moeten wij leren breken met de idee dat een kerkgebouw enkel voor de misviering kan gebruikt worden.

Bron: Aleteia