Franse vereniging weet jongeren te boeien voor religieus erfgoed

Honderden Franse katholieke jongeren steken de handen uit mouwen en dat doen zij met volle goesting.
29/04/2023 - 12:30
De abdij van Bassac
De abdij van Bassac © abbaye-de-bassac

De Franse krant La Croix vestigt de aandacht op het opvallende succes van de vereniging Arcade die in 2019 werd opgericht en inzet op een combinatie van erfgoedrestauratie en ontmoeting met de lokale bevolking. De vereniging werd opgericht door vier katholieke studenten met een passie om monumenten te herstellen en tegelijk sociale banden aan te halen. De vier studenten beslisten om verschillende vakanties met vrienden aan te bieden, met een dimensie van service en ontmoeting. Sinds de oprichting van Arcade hebben meer dan 600 jongeren deelgenomen aan een bouwkamp op een bepaalde plaats om Frans erfgoed te herstellen.

Dit jaar worden al 25 kampen voor jongeren georganiseerd. Zo was er recent in de paasvakantie nog een kamp waarbij de jongeren hebben geholpen bij restauraties in de abdij van Bassac (Charente). Volgens de initiatiefnemers is die levendige belangstelling bij vele jongeren voor het erfgoed ook een invalspoort om katholieke jongeren te bereiken en te betrekken. In Bassac hebben zij geholpen om de muren te schuren, te schilderen, de tuin aan te leggen of een gewelfde kelder te verfraaien. Tegelijk bouwen de jongeren aan zichzelf, zegt Hervé Catala uit Bassac, die zich sinds zijn pensioen inzet voor de renovatie en de ontwikkeling van de cisterciënzerabdij. Volgens hem is ook de respons en de dankbaarheid bij de plaatselijke bevolking erg groot, omdat deze jonge mensen soms van erg ver komen om te helpen bij de verfraaiing en het herstel van de abdij en haar tuinen. 

Voor de jongeren, vooral oud-scouts en -gidsen, zijn de projecten een kans om geloof, belangstelling voor het verleden en dienstbaarheid met elkaar te combineren. Of zoals in het manifest van Arcade te lezen staat: zij hebben goud in de handen. En ook belangrijk, de jongeren maken nieuwe vrienden. Volgens Arcade wekt het dan ook erg weinig verbazing dat ze het volgende jaar terugkeren, gedreven door geschiedenis en geloof en het verlangen om vrienden te maken en sociale contacten te leggen. 

Bron: La Croix