Friedenskircherl in Steiermark is mooiste plek van Oostenrijk

Het Friedenskircherl (vredeskerkje) werd 120 jaar geleden gebouwd om mensen, ongeacht hun geloof, samen te brengen. 
01/11/2022 - 10:00
Friedenskircherl am stoderzinken
Friedenskircherl am stoderzinken © Photo-Austria/Christoph Huber/Erlebnisregion Schladming-Dachstein

Het Friedenskircherl (vredeskerkje), vlakbij het bekende skigebied van Stoderzinken in Steiermark, is door de kijkers van de Oostenrijkse openbare omroep ÖRF (Österreichischer Rundfunk) uitgeroepen tot de mooiste plek van Oostenrijk. De kijkers selecteerden eerst 9 uitzonderlijk mooie plaatsen, waaruit zij dan per sms en samen met een jury de mooiste plek van Oostenrijk verkozen. De verkiezing wordt al sinds 2014 ieder jaar gehouden. Onder de 9 geselecteerde plaatsen waren er dit jaar uitzonderlijk drie kerken of kapellen. Na een voorselectie bleven er nog 3 kandidaat-winnaars over. De Liechtenstein-kloof (Salzburg) behaalde de tweede plaats, de Böse-kloof (Vorarlberg) eindigde op de derde plaats.

Het adembenemede zicht van aan de vredeskapel heeft niet alleen ontelbare wandelaars, maar ook verschillende dichters in vervoering gebracht. De Stiermarkse volksdichter Peter Rosegger, overweldigd door de schoonheid van de gebedsplaats, schreef: Wat moet ik schrijven in deze bergen vol zonneschijn? Ik kan alleen maar zwijgen in toewijding en gelukkig zijn! 

De kapel werd in 1902 door Emil Ritter von Horstig gebouwd als ontmoetingsplaats voor mensen van alle gezindten. Het gebouw is slechts te bereiken langs een smal wandelpad. De afgelopen decennia is de gebedsplaats uitgegroeid tot een populair herkenningspunt, dat tot ver buiten Steiermark bijzonder populair is. 

Bron: ÖRF/Kathpress.at