‘Het gaat er vooral om dat we samen op weg gaan’

In de Achterkrant van Tertio getuigt het koppel Ria Savoye en Pascal Veeckman over hoe ze in het dekenaat Gent de huwelijksvoorbereiding begeleiden.
05/06/2018 - 11:18
'We moeten ons bereid tonen bij een Bijbeltekst zelf aan te geven wat die voor ons betekent en met ons doet', vinden Pascal Veeckman en Ria Savoye
'We moeten ons bereid tonen bij een Bijbeltekst zelf aan te geven wat die voor ons betekent en met ons doet', vinden Pascal Veeckman en Ria Savoye © RR/Tertio

Het diakenkoppel Ria Savoye en Pascal Veeckman begeleidt samen met andere catechisten de huwelijksvoorbereiding in het dekenaat Gent. Ze noemen de vernieuwde aanpak precair, maar broodnodig. Het dekenaat Gent kende ooit een bloeiende huwelijksvoorbereiding. Omdat die klassieke manier van catechese om uiteenlopende redenen weggevallen was, vonden Ria en Pascal het een goed moment om ze op een nieuwe leest te schoeien. De catechesemomenten worden gekoppeld aan de zondagse ontmoetingen die elke derde zondag van de maand plaatsvinden. Voor ons als koppel was die nieuwe aanpak behapbaar omdat dat engagement past binnen andere. Aangezien we voor die zondagse ontmoetingen zelf mee aan de kar trekken, zijn de drie voorziene bijeenkomsten ook voor ons haalbaar. We werken drie thema’s uit en houden er rekening mee dat we dat doen voor mensen die wat verder van de Kerk staan.

Het zou mooi zijn, mochten pasgetrouwde koppels bij elkaar kunnen komen. Daarom moeten we ons als kerkgemeenschap afvragen wat we prioritair vinden.

Ria en Pascal: Met een kopje koffie willen we mensen hartelijk ontvangen. Een verkrampte houding wordt onmiddellijk doorprikt. We willen hen echt graag zien komen zoals ze zijn. Je moet vooral menen wat je doet, zeker als je als koppel samen die vorming begeleidt. En we moeten ons bereid tonen bij een Bijbeltekst zelf aan te geven wat die voor ons betekent en met ons doet. Daarnaast nemen we de deelnemers als koppel au sérieux. Als ze komen, wil dat zeggen dat ze minstens openstaan voor wat we te zeggen hebben. In alle bescheidenheid houden we best de voeten op de grond. Wat koppels meenemen, is misschien minimaal, maar toch. Het is zoals in de parabel van de zaaier. En belangrijk: we gaan samen op weg.