Gaza: waar is de internationale gemeenschap?
'We komen woorden tekort om de situatie in Gaza te beschrijven,' zegt Marta Lorenzo, hoofd van UNRWA voor Europa. Na de 45.000 doden, waaronder duizenden kinderen, en de 1,9 miljoen ontheemden oftewel 9 op de 10 inwoners van Gaza, komen er nu hevige regenval en lage temperaturen bovenop. 'Bovenop het risico om gedood te worden door een aanval,' zo zegt Lorenzo, komt nu ook 'het risico op ziektes'. 'Er zijn niet genoeg medische benodigdheden of functionerende medische voorzieningen' en 'we zien dagelijks hongersnood'. Door uitputting en gebrek aan voeding 'kunnen moeders hun baby’s niet meer de borst geven'. Bovendien staat de hele humanitaire hulp onder grote politieke druk. 'Catastrofaal' noemt Lorenzo de situatie.
De instelling van de internationale dag van solidariteit voor het Palestijnse volk in 1977 toont dat ontheemding voor de Palestijnen geen recent fenomeen is. In feite dateert de precaire situatie van 1948 toen 700.000 Palestijnen gedwongen moesten verhuizen of vluchtten tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog die uitbrak na de oprichting van de staat Israël. Een gebeurtenis die de Palestijnen de Nakba of catastrofe noemen. Tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 gingen nog eens 300.000 Palestijnen op de vlucht. Velen daarvan en hun nakomelingen leefden tot nu in kampen, aangewezen op internationale humanitaire hulp via het VN-programma UNRWA. Maakte de oorlog die hulp al moeilijk, daarbovenop nam Israël vorige maand een wet aan die UNRWA verbiedt om humanitaire hulp te bieden op Israëlisch grondgebied wegens vermeende banden van de hulporganisatie met Hamas.
Lorenzo is blij met de herhaalde oproepen voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook door paus Franciscus. 'We hebben oproepen als de zijne nodig om een einde te maken aan het lijden van de mensen,' zegt ze en voegt eraan toe: 'We hebben deze solidariteit nodig.'
Bron: Vatican News (Engels)