Gebed om geschenk van vrede voor Oekraïne

De Raad van Europese Bisschoppenconferenties nodigt uit tot gebed en eucharistische aanbidding voor Oekraïne op het feest van de Kruisverheffing.
13/09/2022 - 16:21
Mgr. Grusas bracht eerder een solidariteitsbezoek aan Oekraïne
Mgr. Grusas bracht eerder een solidariteitsbezoek aan Oekraïne © CCEE

De Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE) nodigt uit om op het feest van de Heilige Kruisverheffing op 14 september 2022, verenigd met alle kerken in Europa, te bidden om het geschenk van vrede voor Oekraïne en de gave van duurzame vrede voor het hele continent. 

Mgr. Gintaras Grušas, aartsbisschop van Vilnius en voorzitter van de CCEE, nodigt uit tot concrete solidariteit met Oekraïne in de vorm van een moment van Eucharistische Aanbidding op woensdag 14 september 2022 op het middaguur. Daarin kan dan vooral gebeden worden voor de bevrijding van het Oekraïense volk van de plaag van oorlog en haat. 

Aartsbisschop Grušas trok in juli 2022 naar Oekraïne en bezocht er toen onder meer de zwaar getroffen plaatsen Irpin en Bucha. Hij ontmoette er vluchtelingen en gewonde soldaten en nam deel aan de synode van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk. Hij drong toen aan om de Oekraïense vluchtelingen te blijven steunen en benadrukte dat alle bisschoppenconferenties zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid jegens de vluchtelingen die zijn aangekomen in de gebieden die onder hun pastorale zorg staan. 

Aartsbisschop Grušas: Het is het belangrijk voor katholieken in Europa en over de hele wereld om de waarheid te kennen over wat er in Oekraïne gebeurt en dat de katholieken van Europa voor Oekraïne bidden. Het gebed is enerzijds een uiting van solidariteit en anderzijds een van de manieren om de gevoeligheid van katholieken in Europa te ondersteunen en wakker te schudden voor de tragedie die zich op het grondgebied van Oekraïne afspeelt.

Bron: CCEE/SIR