Gebedsweek voor de Eenheid in het teken van licht in het duister

De teksten van de Gebedsweek voor de Eenheid zijn uitgewerkt door de christenen uit het Midden-Oosten.
02/07/2021 - 09:00

In de Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen 2022 staan christenen uit de hele wereld stil bij de betekenis van de ster van Betlehem, die schijnt in het duister en de weg wijst naar Jezus. De kerken uit het Midden-Oosten, die deze keer de teksten zullen voorbereiden, kozen voor: Licht in het duister als thema van de jaarlijkse gebedsweek, van 16 tot en met 23 januari 2022.

Als christenen worden we aangemoedigd om ook als die ster te zijn en anderen te wijzen naar Jezus. Onze verdeeldheid maakt het echter moeilijk om zelf een licht in het duister te zijn. Daarom is het belangrijk om voor eenheid te blijven bidden, zegt Willem Janse, projectleider bij Missie Nederland. Christien Crouwel, algemeen secretaris van de Nederlandse Raad van Kerken, zegt dat er voor een thema is gekozen dat heel toepasselijk is in deze tijd: Wij leven in een wereld die hunkert naar licht in de duisternis. De coronapandemie en de economische, politieke en sociale crises die daaruit voortvloeien hebben dat eens te meer laten zien. De ster van Betlehem nodigt ons uit om samen op zoek te gaan naar Christus die het licht van de wereld is.

De Nederlandse Raad van Kerken en Missie Nederland nodigen geloofsgemeenschappen en werkgroepen uit om de voorbereidingen te starten om de gebedsweek ook op lokaal vlak te vieren. Om hen te steunen wordt via www.weekvangebed.nl allerlei materiaal aangeboden, onder meer een uitgewerkte eucharistieviering en suggesties voor acht dagen van gebed en bezinning. Er is ook materiaal ontwikkeld voor kinderen en tieners om in de kerk en op scholen of thuis te gebruiken.

Bron: Missie Nederland