Geen dialoog zonder identiteit - Gerard Bodifée

Filosoof Gerard Bodifée mengde zich gisteren in het debat rond de dialoogscholen: 'Eerst moeten de katholieken de eigen identiteit terugvinden.'
12/05/2016 - 13:49

Het voorstel van directeur-generaal Lieven Boeve van Katholiek Onderwijs Vlaanderen om tot 'dialoogscholen' te komen - met meer ruimte voor bijvoorbeeld moslims - blijft reacties uitlokken. Wetenschapper en filosoof Gerard Bodifée (70) stelde in een opiniestuk in De Standaard:

De katholieke school die moslims weert, kan geen katholieke school zijn. Maar als katholieke school moet zij de katholieke godsdienst verkondigen, ook aan moslims.

Bodifée hekelt het gebrek aan kennis van en affiniteit met de katholieke godsdienst bij jongeren, volgens Bodifée veroorzaakt door beslissingen van het katholiek onderwijs zelf: Ze hebben het onderwijs in de eigen tradities, leer en geschiedenis bewust overgelaten aan een tijdsgeest die er geen blijf mee weet.

In het tv-programma Van Gils en gasten trok Bodifée even fel van leer: De problemen liggen niet bij de moslims, maar bij de katholieken - die hebben moeite met hun eigen identiteit en de elementaire kennis over hun godsdienst ontbreekt meer en meer. We zijn het katholicisme in dit land kwijtgeraakt, en op een katholieke school zal je het niet terugvinden.

Katholieken moeten weer trots worden op hun geloof, besloot Bodifée:

Religiositeit is taboe geworden, er wordt niet meer over gesproken, we stoppen het weg.

Moslims komen er gewoon voor uit, dat moeten we als christen ook doen.

Lees de andere berichten over de dialoogschool en de reacties daarop.