‘Geen late roeping, veeleer een laat antwoord’

Hallenaar Jan Van Achter studeert in het Nederlandse Bovendonk omdat er in Vlaanderen geen seminarie voor ‘late roepingen’ meer is.
17/10/2016 - 11:14
Jan Van Achter in de Sint-Martinusbasiliek in Halle © eigen foto

Seminarist Jan Van Achter wordt morgen vrijdag in het Nederlandse opleidingscentrum Bovendonk door bisschop Jan Liesen van Breda tot lector aangesteld. Het lectoraat is een van de zogenaamde kleine wijdingen en als dusdanig de eerste opstap - na de aanvaarding van de kandidaat door de kerkelijke autoriteiten – op weg naar de diaken- of priesterwijding. Als lector sta je in voor de verkondiging van Gods woord, legt de seminarist uit. Ik hoop voortaan ook in mijn thuisparochie in Halle als lector te worden ingeschakeld.

Late roeping

Jan Van Achter is eenenveertig en dus een late roeping. Al gaat het eerder om een laat antwoord, lacht hij. Al van in zijn jeugd was hij heel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, die in zijn geboortestad Halle in de Sint-Martinusbasiliek wordt vereerd. Ik heb er nooit aan getwijfeld dat ik priester wou worden, maar mijn omgeving vond het beter dat ik rechten deed om het notariaat van mijn vader te kunnen voortzetten. Van Achter studeerde dan ook rechten en notariaat en werkte een tijdlang als notarieel jurist.

Conventuelen

In die notarispraktijk kwam hij in contact met de minderbroeders conventuelen, die in Halle in de Volpestraat een klooster hadden. Ik herinner mij heel goed hoe wijlen Pater Pax voortdurend getuigde over Franciscus, niet alleen omdat hij het habijt droeg, maar vooral door de liefde en het respect waarmee hij iedereen tegemoet trad, gelovigen zowel als niet-gelovigen. Van Achter was als huisnotaris betrokken bij het uitdoofscenario van de conventuelen in ons land.

Levenservaring

Niet alleen de gebouwen en structuren begeesterden mij, ik heb ook tijd uitgetrokken om mij de levenswijze van de kloosterlingen eigen te maken. Tijdens zijn notarisstudies woonde hij in bij de conventuelen die toen een klooster in Leuven hadden. En nu nog zoekt Jan Van Achter om de veertien dagen in een rustoord de voormalige gardiaan (overste van een minderbroedersklooster) van de Halse Volpestraat op. Een paar jaar geleden dacht hij er zelfs even aan bij de conventuelen in te treden, maar een broeder in Assisi raadde aan eerst meer levenservaring op te doen.

Bovendonk

Uiteindelijk startte Van Achter – met de steun van toenmalig aartsbisschop André-Joseph Léonard van Mechelen-Brussel - begin academiejaar 2012-13 zijn priesterstudies in Bovendonk, een seminarie voor late roepingen van de Nederlandse bisschoppen. De studenten in Bovendonk zijn allemaal ouder dan dertig, ze werken tijdens de week en krijgen vorming tijdens het weekend. In Vlaanderen bestaat zoiets niet meer, vandaar dat alvast twee van de Vlaamse seminaristen late roeping in Bovendonk studeren.