Geen Nederlandse bloemen voor paaszegen van de paus

De bloemen waarmee het Sint-Pietersplein jaarlijks in de Goede Week wordt versierd, worden traditioneel aangeboden door de Nederlandse siertelers.
11/03/2020 - 11:10
Vorig jaar werd 30 ton bloemen naar Rome gebracht
Vorig jaar werd 30 ton bloemen naar Rome gebracht © Paul Deckers@Facebook

Traditioneel spreekt de paus op Pasen zijn zegen Urbi en Orbi uit, omringd door een bloemenzee uit Nederland. Nederlandse siertelers brachten daarvoor vorig jaar liefst 30 ton bloemen, planten en bomen naar Rome. Maar dit jaar staan er het eerst sinds 1985 met Pasen geen Nederlandse bloemen op het bordes en de balkons van de Sint-Pietersbasiliek, bevestigt projectleider en bloemenarrangeur Paul Deckers uit Posterholt op Facebook.

De ontwikkelingen omtrent het coronavirus in Italië zijn heel ernstig. In overleg met alle betrokkenen van het project #bloemenvoordepaus is besloten dit jaar de bloemversiering op het Sint Pietersplein met Pasen niet door te laten gaan, schrijft Paul Deckers. Hij trok in 1988 voor het eerst naar Rome voor de paasversiering. Sinds 2015 is hij projectleider van de bloemenarrangementen op de balkons en het bordes van de Sint-Pietersbasiliek. Gezien het gezondheidsrisico dat een bezoek aan Italië met zich meebrengt, is dit de enige juiste beslissing.

Dinsdag raakte ook bekend dat het Vaticaan het Sint-Pietersplein en de basiliek afsluit voor toeristen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Gelovigen krijgen wel nog de kans om te bidden op het plein. Ook het postkantoor op het plein, net als de boekhandel, de fotoservice en de cafetaria voor werknemers van Vaticaanstad sluiten de deuren. De plaatselijke apotheek en supermarkt blijven geopend..

Bron: De Telegraaf/kro-ncrv.nl.katholieknieuws