Geen wijnbouw op abdijsite Keizersberg

Gouverneur De Witte volgt de bezwaren tegen de aanleg van een wijngaard op Keizersberg en schort de beslissing van de Leuvense gemeenteraad op.
07/12/2016 - 15:59
De abdij van Keizersberg
De abdij van Keizersberg © Abdij Keizersberg

Gouverneur Lodewijk De Witte van Vlaams-Brabant volgt de bezwaren van de omwonenden en heeft de toelating van de gemeenteraad van Leuven voor het aanleggen van een wijngaard op de zuidflank van de abdijsite van de Keizersberg opgeschort. Volgens de gouverneur is er sprake van belangenvermenging. De wijngaard zou worden aangelegd door Vinobelga. Een van de aandeelhouders van dat bedrijf is Rik Daems (Open VLD), die gemeenteraadslid is en dus het besluit van Leuven mee heeft goedgekeurd.

Rik Daems wilde met de aanleg van wijngaard op de flanken van de abdijsite van Keizersberg de eeuwenoude wijnbouwtraditie op dielocatie in ere herstellen. Bovendien had het project ook een educatief doel. De abdij Keizersberg was zelf niet bij het project betrokken, omdat de tuin al sinds 2007 voor honderd jaar is verhuurd aan de stad Leuven. Maar de abdij was in principe niet tegen het project gekant omdat de stilte wordt gerespecteerd.

Bron: VRT Nieuws.