Geestelijken vrijgelaten en verbannen in Nicaragua

2 bisschoppen, 15 priesters en 2 seminaristen die in Nicaragua in de cel zaten, zijn vrijgelaten en verbannen.
15/01/2024 - 14:59
Bisschop Rolando Álvarez bij het begin van zijn huisarrest in 2022 toen hij door oproerpolitie in gevechtsuitrusting verhinderd werd om naar de kathedraal te gaan voor de eucharistieviering
Bisschop Rolando Álvarez bij het begin van zijn huisarrest in 2022 toen hij door oproerpolitie in gevechtsuitrusting verhinderd werd om naar de kathedraal te gaan voor de eucharistieviering © Bisdom Matagalpa

Dat liet het regime van Daniel Ortega weten op zondag 14 januari. Bij de vrijgelatenen zijn ook de bisschoppen Rolando Alvarez en Isidoro Mora. Alvarez – een prominent criticus van het regime van Ortega – werd al in augustus 2022 onder huisarrest geplaatst en in februari 2023 veroordeeld tot 26 jaar gevangenisstraf wegens 'verraad'. Mora werd in december opgepakt nadat hij tijdens de mis had gebeden voor bisschop Alvarez. 

De jarenlange wrijvingen tussen de regering Ortega en de Kerk werden een openlijke crisis naar aanleiding van de hevige antiregeringsprotesten van 2018. Volgens de VN kwamen meer dan 300 mensen om bij geweld tussen politie en demonstranten en tussen voor- en tegenstanders van het regime. De Kerk had zich opgeworpen om te bemiddelen in het conflict. 

Paus Franciscus had tijdens het Angelus van 1 januari nog zijn bezorgdheid uitgesproken over de toestand van katholieke geestelijken in het land. Ik heb met grote bezorgdheid gevolgd wat er in Nicaragua gebeurt, waar bisschoppen en priesters van hun vrijheid zijn beroofd. 

De vrijgelaten geestelijken kwamen zondagmiddag aan in Rome – op een na die in Venezuela bleef – en zijn nu te gast in het Vaticaan. 

Bron: Vatican News (Engels)