Geheime brieven ontdekt van Mary, koningin van de Schotten

Maria Stuart is de bekendste Schotse koningin, mee door haar tragische leven dat dramatisch eindigde met haar onthoofding.
09/02/2023 - 19:31
Het portret van Maria, de koningin der Schotten door Nicholas Hilliard
Het portret van Maria, de koningin der Schotten door Nicholas Hilliard © Wikipedia

Onderzoekers uit drie landen hebben in de archieven van de Nationale Bibliotheek van Frankrijk een reeks gecodeerde brieven ontdekt van Maria Stuart, Queen of Scots (koningin van de Schotten). Zij waren ten onrechte geklasseerd als Italiaanse teksten. De brieven dateren uit de periode van haar tweede gevangenschap. Kenners spreken over de belangrijkste ontdekking in meer dan een eeuw over het leven van Mary Queen. De 57 verloren gewaande brieven uit de geheime gevangeniscorrespondentie van de koningin werden geschreven tussen 1578 en 1584. Zij beschrijft daarin onder meer haar haar gedachten over haar slechte gezondheid, de omstandigheden van haar gevangenschap in een reeks Engelse kastelen en haar mislukte pogingen om haar vrijheid veilig te stellen. Zij bekent ook haar wantrouwen tegenover Francis Walsingham, die uiteindelijk een sleutelrol zal spelen in de beschuldigingen die tot haar executie hebben geleid. 

Maria werd in 1542 koningin van Schotland, toen ze nauwelijks zes dagen oud was. Zij werd gevangengezet en in 1567 gedwongen om haar troon op te geven. Ze ontsnapte naar Engeland, maar werd opnieuw gevangen gezet omdat zij als familielid van de protestantse koningin Elizabeth I van Engeland aanspraak kon maken op de Britse troon. Na 19 jaar gevangenschap werd ze uiteindelijk in 1587 op 44-jarige leeftijd door onthoofding geëxecuteerd, nadat zij veroordeeld was voor betrokkenheid bij een katholiek complot om Elizabeth te vermoorden.

Bron: Irish Times