Geheime kamer van Michelangelo wordt publiek toegankelijk

De kunstenaar moest zich ca. twee maanden in de ondergrondse ruimte verbergen voor paus Clemens VII.
05/11/2023 - 18:23
Een blik in de 'geheime kamer' van Michelangelo
Een blik in de 'geheime kamer' van Michelangelo © archaeohistories@Instagram

Sinds kort is een geheime kamer van de kunstenaar Michelangelo Buonarotti (1475-1564) in Firenze publiek toegankelijk. Het Museum van de Medici-kapellen stelt de ‘geheime kamer’ alvast al tot half maart - en voorlopig nog op proefbasis - open voor bezoeken van kleine groepen. Dinsdag werden de eerste toegangstickets verkocht. Er werd ook een select groepje van journalisten rondgeleid. Vanaf 15 november zijn er tijdens de openingstijden van het museum telkens kleine groepjes welkom van 4 personen, gedurende maximaal 15 minuten.

Volgens de overlevering verborg Michelangelo zich in 1530 gedurende twee maanden in de kleine kamer onder de Medici-kapellen in de basiliek van San Lorenzo. Zo lukte hij erin om te ontkomen aan een door paus Clemens VII bevolen doodvonnis. Paus Clemens sprak de straf uit toen de Medicis terugkeerden naar Firenze, nadat ze in 1527 tot ballingschap waren veroordeeld door een volksopstand, waarbij ook de kunstenaar zich had aangesloten. Uiteindelijk kreeg hij gratie van de Medicis. Het vonnis werd door de paus opgeheven, zodat de kunstenaar het werk aan de Sixtijnse Kapel en het familiegraf van de Medici kon voltooien. 

In de kamer is er slechts een klein raampje, vanwaar Michelangelo een glimp van de straat erboven kon opvangen. Michelangelo Buonarroti liet er volgens Paola D'Agostino, de directeur van de Bargello Musea, waar de kapellen deel van uitmaken, enkele prachtige artistieke schetsen na, die herinneren aan enkele naaktfiguren die hij in de Sixtijnse Kapel schilderde, en één is vergelijkbaar met zijn David-standbeeld. Andere tekeningen zijn afbeeldingen van figuren die het graf van de Medici-familie sieren, gemaakt door Michelangelo en gelegen in de Nieuwe Sacristie boven de kamer. ‘Het lijkt erop dat de kunstenaar een catalogus van zijn werken wilde maken, niet wetend of hij de kamer dood of levend zou verlaten.’

Het bestaan van de houtskool- en krijttekeningen raakte pas in 1975 bekend. De toenmalige directeur van de Medici-kapellen Paolo Dal Poggetto ontdekte de kamer tijdens de zoektocht naar een geschikte ruimte voor een nieuwe uitgang van het museum. Daarbij werd een luik ontdekt onder een kledingkast die naar de tien meter lange en drie meter brede kamer leidde, die tot in 1955 was gebruikt om er kolen op te slaan. Daarna bleef de ruimte twintig jaar vergrendeld. 

Bron: Kathpress.at/The Guardian