Geldinzameling voor maquette van basiliek van Koekelberg

De maquette werd bijna honderd jaar geleden gemaakt en won een internationale prijs in Parijs.
23/08/2023 - 11:46
Maquette van de Basiliek van Koekelberg
Maquette van de Basiliek van Koekelberg © Vzw Vrienden van de Basiliek van Koekelberg

De Vzw Vrienden van de Basiliek van Koekelberg start een geldinzameling voor de restauratie van een maquette van de basiliek van Koekelberg. De miniatuur van de art-decokerk op een schaal 1/40 werd in 1925 gemaakt. Ze won in 1925 de 'Grand Prix d'Architecture' in de Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels in Parijs. Volgens de vzw moeten we de maquette beschouwen als een volwaardig kunstwerk. Vandaag staat zij opgesteld in de galerij van de basiliek, waar de bezoekers ze nog steeds kunnen bezichtigen.

‘De maquette is een meesterwerk van modelbouw in gips, uitgevoerd door de befaamde ateliers Alban Chambon. Ze is één van de zeldzame nog bewaarde maquettes van kerkgebouwen uit het interbellum. Naast de plannen is ze vandaag de enige getuige van het oorspronkelijk ontwerp van Architect Albert Van Huffel en diens samenwerking met beeldhouwer Wim Harzing. Doorheen de tijd raakte zij beschadigd. Deskundige reiniging en restauratie zijn nodig om dit kunstwerk te bewaren.’ 

Het is de bedoeling dat de beschadigde reproductie tegen zijn honderdste verjaardag (in 2025) gereinigd en gerestaureerd is. De restauratie kost echter zo’n slordige 20.000 euro. De vzw hoopt dat geld met de steun van de Koning Boudewijnstichting samen te brengen. ‘Van zodra de helft van het bedrag is ingezameld, start de restauratie.’ Die taak wordt toevertrouwd aan het Brussels Atelier Constantino, een familiebedrijf dat al 50 jaar werkt aan maquettes. Daarbij worden traditionele technieken gecombineerd met moderne processen. De herstelling van de maquette zal ter plaatse - in de Basiliek van Koekelberg - gebeuren. Op die manier kunnen de bezoekers, maar ook scholen, studenten architectuur en maquettebouwers ook met het ambacht zelf kennismaken. 

De restauratie steunen kan via rekeningnr. BE10 0000 0000 0404 met de mededeling 623/3653/80016. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Bron: Vzw Vrienden van de Basiliek/BRUZZ