Geloof is het nieuwe taboe bij jongeren
Volgens een nieuwe studie van het onderzoeksbureau Barna, dat gespecialiseerd is in onderzoek naar geloof en cultuur, is spreken over geloof het nieuwe taboe. Bijna de helft van de Amerikaanse jongeren durft niet over hun geloof te getuigen. Geen woorden maar daden, is het moto van tieners van 13 tot 18 jaar uit zowel de VS als Canada.
Barna deed zijn onderzoek op vraag van Alpha USA en Alpha Canada, dat zijn kerkleiders graag beter wilde toerusten om de volgende generatie te activeren tot geloofsverkondiging. Van die jongeren is overigens de helft nog bereid om iemand uit te nodigen om mee een kerkdienst bij te wonen en om hun persoonlijk verhaal te vertellen over hoe zij christen zijn geworden.
(vervolg na de foto)
Samen bidden (47%) of geloof delen via sociale media is veel minder vanzelfsprekend. Slechts 28% van de jongeren uit zowel de VS als Canada beschouwen het delen van digitale/online content over hun geloof met iemand als een vorm van evangelisatie. 83% van de jongeren van de zogenaamde Generatie Z gelooft anderzijds dat je daden laten spreken in plaats van woorden te gebruiken om je geloof aan iemand uit te leggen veel gemakkelijker een positieve reactie losweekt, ook bij niet-gelovigen.
Slechts 32% van de gelovige jongeren is nog bereid om de Bijbel ter sprake te brengen in een gesprek over geloof met een niet-gelovige. 30% van de niet-gelovige jongeren hebben er vrede mee om over het geloof te praten. Anderzijds voelt 27% van de christelijke tieners en meer dan een op de drie van de niet-christelijke tieners (37%) zich ongemakkelijk bij zo’n gesprek over geloof.
Terloops merkt Barna nog op dat deze generatie gelovige jongeren zich gelukkiger voelen dan hun niet-gelovige leeftijdsgenoten. Deze generatie in het algemeen, zowel gelovigen als ongelovigen, is overigens verdraagzamer dan de generatie millennials (begin jaren 1980 tot de late jaren 1990) die hen voorafgingen en voelt zich veel minder snel veroordeeld als iemand het met hen oneens is.
Bron: Barna