Geloof verdwijnt uit Nederlandse samenleving
Het belang van geloof en God neemt steeds sterker af in de Nederlandse samenleving en ook traditionele geloofspunten worden steeds minder onderschreven. De alom verwachte opmars van spiritualiteit (god- en zinzoekers buiten de Kerk) blijkt zich niet door te zetten. Dat zijn de belangrijkste bevindingen van de studie God in Nederland, die in opdracht van KRO Kruispunt bij 2.100 Nederlanders werd uitgevoerd. Het onderzoek wordt sinds 1966 elke tien jaar uitgevoerd. Het vond voor de vijfde keer plaats.
Christendom wordt onbekende, exotische wereld
De onderzoekers Ton Bernts van de Radboud Universiteit Nijmegen en Joantien Berghuijs van de Vrije Universiteit Nijmegen besluiten dat Nederland niet langer een christelijk land is. Ongelovigen (atheïsten en agnosten samen) vormen voor het eerst in de geschiedenis van het onderzoek een meerderheid van 58 procent in Nederland. Een overgrote meerderheid van de Nederlanders (82 procent) komt nooit of bijna nooit in de kerk en nog maar 14 procent gelooft in een persoonlijke God. Protestanten keren zich minder snel van hun kerk dan katholieken.
Een kwart van de Nederlanders is atheïst
8 procent van de Nederlanders zegt buitenkerkelijk te zijn, 25 procent noemt zich christelijk, 5 procent is moslim en 2 procent hangt een niet-christelijke godsdienst aan. Bijna een kwart van de Nederlanders zegt atheïst te zijn. 31 procent beschouwt zichzelf als spiritueel. Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt dat religie geen bepalende rol meer moet hebben binnen de samenleving.
Dubbele secularisatie
Bij de katholieken is sprake van een dubbele secularisatie: niet alleen daalt het aantal katholieke kerkleden, maar bovendien participeren zij steeds minder in geloof en Kerk. Nog maar 13 procent gelooft in het bestaan van een hemel, 17 procent in een persoonlijke God, een derde bidt dagelijks en minder dan de helft gelooft dat Jezus de Zoon van God is of door God gezonden. Paus Franciscus wordt het vaakst genoemd als iemand met een belangrijke en inspirerende boodschap. Jonge katholieken tot 40 jaar zijn in veel opzichten rechter in de leer en de praktijk dan oudere kerkleden. Deze jonge orthodoxie is een nieuw verschijnsel en duidt erop dat jongeren zich alleen nog tot de Kerk voelen aangetrokken als ze overtuigd gelovig zijn.
Bron: www.kro-ncrv.nl/inspiratie en www.eo.nl/geloven
Enkele statistieken uit God in Nederland
Bekijk de volledige aflevering van KRO-Kruispunt