Geloofsleiders: ‘Religie helpt om in actie te komen voor klimaat’
Op het einde van een twee dagen durende ‘Global Faith Leaders Summit’ in Abu Dhabi beklemtonen religieuze leiders dat geloof en wetenschap kunnen helpen bij de strijd tegen de klimaatverandering. Ze benadrukken ook de rol van het geloof en van religieuze leiders om klimaatambities in daden om te zetten.
Volgens hen zijn hebzucht en egocentrisme belangrijke oorzaken van de milieucrisis.
Ze wijzen ook op de bijzondere verantwoordelijkheid van de rijkere landen.
De topontmoeting was een initiatief van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Onder de aanwezigen waren naast Joodse, boeddhistische, sikh- en hindoeïstische leiders ook de oecumenische ‘groene’ patriarch Bartholomeus, de Vaticaanse Staatssecretaris Pietro Parolin, de anglicaanse aartsbisschop Justin Welby en Mohamed Al-Duweini als gezant van Al Azhar (de belangrijkste soenitische onderwijsinstelling). Ook de directeur van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties, Iyad Abumaghli, tekende present.
(vervolg na de afbeelding)
De deelnemers concentreerden zich op de manier waarop wetenschap en geloof klimaatverandering benaderen. ‘Hoewel de wetenschap op natuurlijke wijze empirische gegevens kan verschaffen, kan religie concrete acties motiveren om deze nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden.’
Er werd ook gewezen op de rol van gelovige vrouwen bij het bevorderen van ecologische duurzaamheid en gelijkheid.
De directeur van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties benadrukte de noodzaak van een overtuigde betrokkenheid van religieuze leiders. Zij moeten hun moreel gezag uitoefenen om mensen – zowel individueel als in groep - aan te sporen tot een ecologische bekering en meer duurzaamheid.
In de slotverklaring roepen de 30 religieuze leiders op tot dringende en zinvolle actie tegen klimaatverandering.
Hun verklaring maant aan tot het versnellen van de energietransitie, betere bescherming van de aarde, de transitie naar circulaire modellen van leven in harmonie met de natuur en een snelle switch naar schone energie. De religieuze leiders engageren zich ook om bij toekomstige COP-conventies opnieuw bijeen te komen. Voor de ondertekening van het document plantte elk van de leiders ook symbolisch een ghafboom, de nationale boom van de VAE.
Na de ondertekening werd de verklaring overhandigd aan Sultan Al Jaber, de kandidaat-voorzitter van de COP28. ‘Jullie collectieve geloofsovertuigingen blijven alle mensen inspireren om in harmonie met de natuur te leven en in actie te komen om onze kwetsbare wereld te beschermen’, vertelde hij toen hij het document in ontvangst nam.
Bron: Vaticannews.va