Geloofsvervolging neemt zorgwekkend toe in Azië

Christenen lopen in Azië het grootste gevaar om omwille van hun geloof vervolgd, gemarteld of gedood te worden.
17/01/2019 - 12:28

Volgens de nieuwste Ranglijst Christenvervolging van Open Doors, een in oorsprong Nederlandse stichting die zich wereldwijd inzet voor vervolgde christenen, neemt de vervolging van christenen in 73 landen zorgwekkend toe. Vandaag gaat 1op 9 christenen op een of andere manier gebukt onder geloofsvervolging.

Vervolging wordt intenser, gruwelijker. Tegelijkertijd blijft het aantal christenen dat wordt vervolgd, stijgen. Maarten Dees, directeur Open Doors

De ranglijst van de 50 onveiligste landen wordt aangevoerd door Noord-Korea, Afghanistan, Somalië, Libië en Pakistan, het land dat met de straatprotesten en de jacht op de door het Hooggerechtshof voor godslastering vrijgesproken Asia Bibi negatief het wereldnieuws haalde. In landen als Libië, Somalië, landen van de Sub-Sahara en in Egypte, blijven moslimextremisten christenen viseren. Indonesië werd opgeschrikt door drie zelfmoordaanslagen bij kerken op één dag.

De ‘Ranglijst Christenvervolging’ van Open Doors
De ‘Ranglijst Christenvervolging’ van Open Doors © Open Doors

Wereldwijd zijn in 2018 meer dan 4.000 christenen gedood. In Nigeria kwamen meer dan 3.700 christenen om vanwege hun geloof. De Centraal-Afrikaanse Republiek volgt na Nigeria met 146 gedode christenen en daarachter Somalië, Ethiopië en Pakistan.

245 miljoen christenen, ruim 30 miljoen meer dan een jaar eerder, kampen met een ernstige, soms zelfs extreme vorm van geloofsvervolging. Slechts in Irak werd de toestand voor christenen en andere religieuze minderheden opnieuw rooskleuriger, dankzij de nederlaag van Islamitische Staat (IS).

De 10 meest onveilige landen voor christenen
De 10 meest onveilige landen voor christenen © Open Doors

Een jaar geleden gingen 58 landen gebukt onder zware, heel zware of zelfs extreme vervolging. Dit jaar zijn er dat 73. Bijzonder verontrustend is het toenemende aantal aanvallen van nationalistische hindoes in India, waardoor de grootste democratie ter wereld voor het eerst in de Top 10 komt, en de nieuwe, strenge godsdienstwetten in China, dat religieuze aangelegenheden in 2018 rechtstreeks onder het gezag van de overheid plaatste. Wij volgen de toestand in India, waar dit jaar presidentsverkiezingen plaatsvinden, met extra veel wantrouwen, kondigt Maarten Dees van Open Doors aan. Ondanks het akkoord met de Heilige Stoel was het in China sinds de Culturele Revolutie voor christenen nooit onveiliger.

Bron: Open Doors