Gemeenschap Bose viert gouden jubileum

Enzo Bianchi en de 84 andere monniken en monialen vieren de 50ste verjaardag van de oprichting van hun gemeenschap in Bose.
14/11/2018 - 12:05
Enzo Bianchi, de stichter van de gemeenschap van Bose, tijdens een bezoek aan Brussel
Enzo Bianchi, de stichter van de gemeenschap van Bose, tijdens een bezoek aan Brussel © Philippe Keulemans

De Gemeenschap van Bose viert deze maand de 50ste verjaardag van haar stichting. Kort na het Tweede Vaticaanse Concilie (1962-1965) besloot Enzo Bianchi zich terug te trekken voor een leven van stilte en gebed. In 1968 kreeg hij het gezelschap van enkele jongeren en richtte hij een monastieke gemeenschap op. De gemeenschap in het gehucht Bose van de kleine gemeente Magnano (in de Piemontese provincie Biella, in het noorden van Italië) bestaat voornamelijk uit katholieken, maar telt ook leden van de andere christelijke Kerken en vooral orthodoxen. In januari 2017 werd stichter Enzo Bianchi als prior opgevolgd door broeder Luciano Manicardi. De gemeenschap telt vandaag 85 leden, zowel mannen als vrouwen.

In een boodschap voor deze verjaardag brengt paus Franciscus hulde aan de voortrekkersrol van de gemeenschap in de oecumenische dialoog en het streven naar eenheid onder de christelijke Kerken. Deze gemeenschap speelt ook een belangrijke rol in de vernieuwing van het religieuze leven. De Paus huldigt de gastvrijheid van de monniken en de zusters van de gemeenschap. Met hun sobere levenswijze getuigen zij van de radicaliteit van het Evangelie.

Bron: I.Media