Gemengde reactie over motu proprio inzake Opus Dei
De reacties op het motu proprio Ad charisma tuendum (Om het charisma veilig te stellen) inzake het Opus Dei, dat op 22 juli werd gepubliceerd door paus Franciscus, lopen aardig uiteen. De paus verschoof daarin het toezicht op de Prelatuur van het Heilig Kruis en van het Werk van God, zoals Opus Deivoluit heet, van het Dicasterie voor de Bisschoppen naar het Dicasterie voor de Clerus. De prelaat van Opus Dei zal ook niet langer bisschop zijn. Die functie wordt sinds 2017 vervuld door Fernando Ocáriz, die overigens in de praktijk ook nooit tot bisschop werd gewijd.
De aanpassing impliceert onder meer in de pratijk dat het jaarlijkse rapport over de toestand van de personele prelatuur en de voltooiing van haar apostolische werk - overigens volledig in de lijn van de apostolische constitutie Praedicate Evangelium - voortaan wordt voorgelegd aan de prefect van het Dicasterie voor de Clerus. De paus benadrukt dat hij het charisma van het Opus Dei volledig wil eerbiedigen en zelfs versterken. De ingreep is slechts van invloed op de relaties van de prelatuur met de Heilige Stoel. Het brengt geen wijzigingen aan in het bestuur van de prelatuur en is al evenmin van invloed op de relaties van de prelatuur met de bisschoppen.
Einde bevoorrechte rol
Maar volgens ciritici maakt het motu proprio een einde aan de geprivilegieerde rol die paus Joannes Paulus II aan Opus Dei had toegekend. Volgens het motu proprio is de ingreep noodzakelijk om het charisma van het Opus Dei te beschermen en enkele tegenstrijdigheden weg te werken. De ingreep maakt ook duidelijk dat het Opus Dei een bestuursvorm krijgt die meer gebaseerd is op charisma dan op hiërarchische autoriteit. Het is een uitnodiging om de geest die de Heer in onze stichter heeft gelegd te verdiepen en te delen met vele mensen in het gezin, op het werk en in de sociale omgeving, luidt het volgens Opus Dei.
Invloed terugdringen
Toch wordt de ingreep van paus Franciscus, een jezuïet, door heel wat critici beschouwd als een verdoken poging om de invloed van de organisatie terug te dringen. Ze herinneren onder meer eraan dat Opus Dei en de Sociëteit van Jezus nooit erg goed met elkaar hebben kunnen opschieten. Volgens het Statistische Jaarboek van de Katholieke Kerk (2021) telt het Opus Dei 93.454 leden, van wie er 2.132 priesters zijn. 57 procent van de leden is vrouw en bijna 90 procent woont in Europa en Amerika.
Bron: I.Media/Opus Dei/Urgente24