Generale overste van de jezuïeten over de zending van de orde

Arturo Sosa Abascal, de generale overste van de jezuïeten, schetst de prioriteiten van zijn orde bij de start van het Ignatius500-jaar.
22/05/2021 - 11:00

De generale overste van de jezuïeten Arturo Sosa Abascal heeft bij de start van het Ignatius500, het jubileumjaar n.a.v. de 500ste verjaardag van de bekering van hun stichter Ignatius van Loyola, herinnerd aan de prioriteiten van de missie van de jezuïeten in de wereld van vandaag, zoals die door paus Franciscus in 2019 werden uitgesproken: Bevorder het onderscheidingsvermogen en de spirituele oefeningen, en help iedereen om Jezus Christus te ontmoeten. Ten tweede, ga samen met de gemarginaliseerden van deze wereld op weg. En ten derde: steun jongeren en help hen een hoopvolle toekomst op te bouwen.

Secularisatie

De 31ste generale overste van de Sociëteit van Jezus stelde nog dat de secularisatie als een kans moet beschouwd worden, omdat zij de opkomst van een pluralistische samenleving bevordert. Dat helpt om culturele, ideologische, maar ook religieuze verschillen beter te accepteren. Door deze evolutie worden gelovigen ook gedwongen om vrij voor hun geloof te kiezen.

Paus Franciscus

Pater Sosa Abascal herinnerde eraan dat de jezuïeten altijd een nauwe band met de paus hebben gehad en dat de sociëteit al van bij aanvang ernaar streeft om zich ten dienste te stellen van de paus. Enerzijds weet de paus dat hij altijd op de jezuïeten kan rekenen. Maar wij hebben geen bevoorrechte link. Ik zal hem ontmoeten wanneer ik hem een bepaald probleem moet uitleggen, maar er is geen rode telefoon tussen ons. De generaal van de jezuïeten voegde eraan toe dat de jezuïeten met Allerheiligen naar de Franse haven stad Marseille afzakken. Hij zei nog geen idee te hebben of ook de paus daar aanwezig zal zijn.

Bron: La Croix