Gentse karmelieten lanceren eigen gin en elixir
De paters van het karmelklooster aan de Burgstraat vlakbij het Prinsenhof in Gent hebben 3 unieke gedistilleerde dranken ontwikkeld, op basis van een eeuwenoud kruidendistillaat. Zij zijn gemaakt op basis van karmelietenwater - een van de oudste kruidendistillaten ter wereld, met citroenmelisse als fundamenteel bestanddeel. De medicinale werking daarvan werd al in 1379 geprezen.
In de 13de eeuw zwermden de karmelieten, een van de oudste kloostergemeenschappen ter wereld, over Europa uit en vestigden overal stadskloosters.
Voor de productie van hun elixir, gin en alcoholvrije gin - die ook in het kloosterwinkel Carmelitana te koop is - grijpen de paters terug naar de oude recepten van het karmelietenwater uit de veertiende eeuw. Het recept met kruiden en specerijen zoals jeneverbes, kruidnagel en koriander werd in die periode meegebracht uit het Midden-Oosten. Maar later kwam het recept in de archieven van het klooster terecht. Omdat de mankracht in het klooster beperkt is, stapten de 4 overblijvende paters in het karmelklooster van Gent ermee naar de Ambachtelijke stokerij Sterkstokers in de Antwerpse Kempen, die op basis daarvan de elixir, gin en alcoholvrije gin voor de karmelieten zal produceren.
Wereldprimeur
Van de trappisten is alom bekend dat zij hun eigen bier brouwen. Dat vormt ook voor vele andere kloosterorden die geïnspireerd zijn door het ore et labora van de Heilige Benedictus een belangrijke bron van inkomsten. Ook de productie van een eigen kloosterelixir is verre van uitzonderlijk. Zo brengen de kartuizers van La Grande Chartreuse in Frankrijk tot op vandaag nog steeds een fel gesmaakte en gewaardeerde likeur op de markt. Maar volgens pater Paul De Bois, de provinciale overste van de Vlaamse karmelieten en een van de vier overblijvende karmelieten in Gent, is het karmelklooster van Gent wellicht het eerste klooster dat over een eigen gin beschikt. Die drank wordt tegenwoordig bovendien almaar populairder.
Volgens Thomas Cuyvers van brouwerij Sterkstokers zijn de drie karmelietendranken op basis van dezelfde kruiden gemaakt die ook destijds werden gebruikt in het veertiende-eeuwse recept. De Gentse karmelelixir met suiker die rijpt in houten vaten, kan puur gedronken worden, maar de gin wordt best aangelengd met ijs en tonic of een gelijkaardige drank zoals bitter lemon en zo mogelijk enkele andere ingrediënten, volgens het principe 1/4 deel gin, 3/4 deel tonic en nog een takje citroenmelisse.
(vervolg na de afbeelding)
In 1272 trokken de eerste karmelieten naar Gent
Karmeloverste Paul De Bois hoopt dat de nieuwe drankjes ook helpen om meer bekendheid te geven aan de karmelieten en hun spiritualiteit, die nog altijd belangstellenden lokt naar het gastenverblijf van het klooster in Gent. Vandaag zijn er in ons land nog 27 karmelieten, verspreid over drie kloosters in Gent, Brugge en Berchem. Daarnaast zijn er in ons land ook nog zeven karmelietessenkloosters met slotzusters, die een contemplatief leven van stilte en gebed leiden. De Bois benadrukt dat de religieuzen in elk van die kloosters een sobere levensstijl leiden. Het is zeker niet de bedoeling om nu 'aan de drank te gaan'. Maar bij bijzondere momenten – zoals belangrijke feestdagen of verjaardagen – gunnen wij onszelf wel een glaasje. Vroeger was dat wijn, nu zal dat al eens vaker de eigen karmelelixir of karmelgin – al of niet alcoholisch - zijn. Liefst met een beetje ijs. Dat kan ook helpen om het ijs te breken ...