Gentse redemptoristen trekken kaart van de toekomst
Gehoor gevend aan de oproep tot vernieuwing en als onderdeel van het streven naar een eigentijdse pastoraal hebben de redemptoristen en de Effatagemeenschap het oude klooster aan de Voskenslaan afgebroken en er een nieuw inspiratiecentrum gebouwd met een kapel, polyvalente vieringsruimte, bibliotheek, zes zalen, een boekenpunt en een cafetaria.
Een van de blikvangers is de vieringsruimte met plaats voor 180 gelovigen, De Parel gedoopt, die de nieuwste technieken benut. Het vormingscentrum, de Clemenspoort is verbonden met het Clemenshuis, een van de eerste vormen van religieuze co-housing in Vlaanderen. Vier paters wonen er met leken-geassocieerden verbonden met de Effatagemeenschap, sympathisanten en mensen die op begeleid wonen aangewezen zijn.
De Clemenspoort staat open voor alle zinzoekers en wil de redemptoristische spiritualiteit uitdragen. Directeur Walter Van Wouwe
Met het opmerkelijke project voor stadsvernieuwing trekt de religieuze orde radicaal de kaart van de toekomst en weigert zij zich neer te leggen bij de doemdenkers die geloven dat het religieuze leven in Vlaanderen toekomstloos is. Bij het grootschalige bouwproject heeft de site van de redemptoristen aan het Gentse Sint-Pietersstation een indrukwekkende gedaanteverwisseling ondergaan.
Centrumdirecteur Walter Van Wouwe: Het hele project wordt door vrijwilligers gedragen en samen met een enthousiast team zoeken we onze weg om geloof zichtbaar te maken door in te zetten op verdieping, verbinding en het durven zoeken naar nieuwe wegen, een nieuwe taal en nieuwe vormen. Experimenteren mag, maar steeds in verbinding met de lokale kerk en iedereen met een groot hart voor de kerk en de samenleving. We geloven in synergie.
Van Wouwe, vader van vier en als leek geassocieerd met de redemptoristen, onderstreept dat het de bedoeling is dat er permanent vier redemptoristen blijven wonen, momenteel twee Vlamingen en twee Duitsers. Daarnaast is er nog het Clemenshof met zes ruimtes die worden verhuurd aan bevriende partners. Deze redemptoristische cluster is het kloppend hart van een nieuwe wijk waar 600 mensen wonen. Dankzij 500 studenten, een 30-tal appartementen en de samenwerking met CAW Oost-Vlaanderen om thuislozen nieuwe kansen te geven krijgt de site een extra dimensie. Bovendien zijn de straat en het Pater Guido Moonspark opengesteld voor iedereen. Zo werd bewust gekozen voor dialoog met de stedelijke omgeving.
De nieuwe wijk vormt ook architecturaal een eenheid, alles is afgestemd op elkaar. Walter Van Wouwe
We hebben op onze site een kerk van de toekomst gebouwd, zegt Van Wouwe nog. We proberen te breken met de soms wat stoffige stijl in kloosters en kerken en hebben gekozen voor een strak en tijdloos design. Bovendien is de kerk bijna energieneutraal. Eind deze maand wordt het initiatief aan de Voskenslaan in Gent tijdens de plechtige openingsweek, met als hoogtepunt de opendeurdagen van zaterdag 30 september en zondag 1 oktober, aan het publiek voorgesteld. Sommige media hebben het project inmiddels al tot het klooster van de 21ste eeuw omgedoopt.
Bron: Kerk&Leven/Het Laatste Nieuws