Gentse Sint-Salvatorkerk wordt blikvanger Openmonumentendag

Na een jaar werk en een indrukwekkende restauratie is de Sint-Salvatorkerk in Gent opnieuw toegankelijk voor het publiek.
30/08/2017 - 12:34
De Salvatorkerk in Gent
De Salvatorkerk in Gent © rmp.be

Parochianen konden de fraai gerestaureerde Gentse Sint-Salvatorkerk deze maand al tijdens de weekendvieringen ontdekken. Voor het grote publiek is het wachten tot Open Monumentendagop zondag 10 september. Een team van vijf restaurateurs heeft een jaar lang gewerkt om de kleurrijke muur- en plafondschilderingen in al hun glorie te herstellen. Daardoor schitteren de gouden sterren als nooit tevoren aan een helder blauw plafond en is de dertig meter lange stoet van heiligen opnieuw warm en kleurrijk aangekleed.

De renovatie van de kerk in de voormalige schipperswijk was noodzakelijk omwille van de waterinsijpeling en zoutkristallisatie, evenals het roet van de kaarsen. Eerdere restauraties bemoeilijkten bovendien ernstig het werk. Restaurateur Annelien Deboever:  We hebben wekenlang moeten testen welke de meest geschikte producten en methoden waren om de muurschilderingen te herstellen, want we moeten er over waken dat de kleuren niet aangetast worden.

De muurschilderingen werden tussen 1857 en 1862 door de Gentenaar Theodoor Canneel, toenmalig directeur van de kunstacademie in Gent, gemaakt. Later begon hij ook de muurschilderingen in de Sint-Annakerk. Maar die heeft hij nooit afgewerkt. De kosten van de restauratie bedragen 500.000 euro. Daarvan neemt de Vlaamse overheid twee derde voor zijn rekening.

Bron: Het Nieuwsblad

Bekijk het programma van de Open Monumentendag in uw buurt