Georgië wordt uit elkaar gescheurd, zegt hoofd Caritas ter plaatse
Het plaatselijke hoofd van de katholieke humanitaire organisatie Caritas, Anahit Mkhoyan, vertelt aan OSV News dat de mensen in shock zijn. 'Ze weten niet meer hoe ze hun leven in Georgië kunnen organiseren. Ze weten niet meer of ze nog wel in Georgië willen wonen.'
Tienduizenden demonstranten kwamen de afgelopen nachten op straat in verschillende Georgische steden nadat premier Irakli Kobakhidze van Georgische Droom op 28 november aankondigde dat het land de gesprekken over toetreding tot de EU zou opschorten tot eind 2028. Naar schatting 80% van de Georgiërs is voorstander van EU-lidmaatschap. De grondwet van het land stelt 'volledige integratie' in zowel de EU als de NAVO als doel voorop. Ook president Salome Zourabichvili verdedigt EU-integratie en ze trekt de legitimiteit van de nieuwe regering in vraag.
De mensen begrepen meteen dat het niet om uitstel ging, maar om afstel, zegt Caritas-directeur Mkhoyan. Ze vreest voor de veiligheid van haar staf die uit politieke overtuiging deelneemt aan de protesten. Andere stafleden hebben vanwege de vermoede Russisch-gezinde koers van de regering het land verlaten.
Bovenop het personeelsprobleem, komt nog de juridische onzekerheid voor hulporganisaties als Caritas. In mei keurde de regering een wet goed over ‘transparantie van buitenlandse invloed’. De wet verplicht organisaties, actiegroepen en media die meer dan 20% van hun financiering uit het buitenland ontvangen, om zich te registreren bij de Georgische overheid als ‘agenten van buitenlandse invloed’.
Caritas Georgië is volgens Mkhoyan 'de grootste aanbieder van sociale diensten in Georgië', maar volgens de wet nu dus wel een 'buitenlandse agent' omdat de financiering vooral uit Europa en de VS komt. Voorlopig gaat de dagelijkse dienstverlening voor de meest kwetsbaren in de Georgische samenleving gewoon door, maar de directeur zegt dat alle langetermijnplannen en fondsenwerving on hold staan.
Mkhoyan betreurt de passiviteit van Westerse landen ten aanzien van de situatie in Georgië. 'Ze begrijpen niet wat er gebeurt,' zegt ze: 'Georgië heeft echt hulp nodig van de kant van het Westen, dat actiever zou moeten zijn.'
Het ergste is dat we het gevoel hebben dat het niemand wat kan schelen… en uiteindelijk zullen de armen honger blijven lijden.
Anahit Mkhoyan
Directeur Caritas Georgië
Bron: Gina Christian voor OSV News (Engels), adaptatie en vertaling Otheo