Gevels kapel Amerikaans College in Leuven krijgen opknapbeurt

Het college werd in de negentiende eeuw door Amerikaanse bisschoppen opgericht om priesters te rekruteren in de landen van West-Europa.
13/05/2021 - 11:00
Het Aulnecollege
Het Aulnecollege © Thomas Hans/Onroerend Erfgoed

De Vlaamse overheid kent een premie van 58.347,31 euro toe voor een opknapbeurt van het Amerikaans Collegein Leuven, dat eigendom is van de KU Leuven. Daarmee worden de gevels van de kapel van het college gerestaureerd. Het college is sinds 1857 ondergebracht in het 17de-eeuwse Aulnecollege aan de Naamsestraat in Leuven. Het is sinds 2009 - met inbegrip van de ommuurde tuin - beschermd als monument.

Midden 19de eeuw kampte Noord-Amerika met een schrijnend tekort aan priesters voor de pastorale opvang van de uit Europa massaal ingeweken katholieken en voor de missionering van de autochtone bevolking in de dun bevolkte gebieden. Voor de bisschoppen van de VS lag het voor de hand priesters te rekruteren in de landen van West-Europa, waar op dat ogenblik het katholieke reveil hoogtij vierde. België, dat bekend stond om zijn missietraditie en in Leuven een gerenommeerde katholieke universiteit bezat, leek het meest aangewezen. In 1857 werd in Leuven een college gesticht om jonge priesters - aanvankelijk uit België, Nederland en Duitsland - op te leiden voor missioneringswerk in Noord-Amerika en om daarnaast ook aan getalenteerde Amerikaanse seminaristen de mogelijkheid te bieden een hogere theologische opleiding te volgen.

Bron: Onroerend Erfgoed