Gevolgen van de oorlog in Syrië zijn dramatisch

De meerderheid van de Syrische bevolking is arm en noodlijdend en heeft onvoldoende toegang tot de elementaire gezondheidszorg.
22/08/2018 - 09:00
Aleppo
Aleppo © Eddy van Wessel/Cordaid

Door het aanhoudende conflict in Syrië zijn er naar schatting 500.000 doden en 1,5 miljoen verminkten. Dat zegt Joseph Fares, de directeur van het Italiaanse ziekenhuis in Damascus, in een sessie over Syrië op de jongerenbijeenkomst van de katholieke lekenbeweging Communione e liberazione in Rimini (Italië). Fares is verbonden aan drie katholieke ziekenhuizen in Syrië: twee in Damascus en een in Aleppo. Hij kwam maandag in Italië het project Open Hospitals voorstellen, dat ervoor wil zorgen dat armen en behoeftigen, momenteel de meerderheid van de Syrische bevolking, gratis toegang krijgen tot de gezondheidszorg die ziekenhuizen van de overheid in theorie zouden moeten verstrekken.

De tekorten door zes jaar oorlog zijn volgens Fares ronduit schrijnend. Het ontbreekt aan gezondheidscentra, water, elektriciteit, diesel en personeel door onder meer migratie om militaire dienst te vermijden en omwille van de onveiligheid. Op het vlak van de gezondheidszorg is er een tekort aan medische apparatuur, levensreddende medicijnen, onderhoud en reparatie van medische hulpmiddelen en een effectieve herstructurering van ziekenhuisfaciliteiten. Theoretisch is er geen boycot op het vlak van de gezondheidszorg, maar in de praktijk bestaat die wel.

Bron: SIR