Geweld aan het Deir Sultan-klooster in Jeruzalem

De politie trad op tegen het Koptisch-orthodoxe protest tegen de restauratie van een kapel in het klooster aan de H. Grafkerk van Jeruzalem.
12/06/2019 - 12:32

Het is gisteren woensdag tot een stevige botsing gekomen tussen de Israëlische politie en Arabische christenen in Jeruzalem. De gewelddadige confrontatie brak uit nadat tientallen, vooral Koptisch-orthodoxe christenen medewerkers van de Israëlische Dienst voor Antieke Overheid had belet om de kapel van het Deir Sultan-klooster binnen te gaan. De Koptisch-orthodoxe en de Ethiopische Kerk zijn het al decennia oneens over het eigendomsrecht van de Engelenkapel, die behoort tot het Deir-al-Sultanklooster. Daardoor werden de werken jaar na jaar uitgesteld, ook nadat een rechtbank het eigendomsrecht van de kapel aan de Ethiopische Kerk had toegewezen. Zo raakte de kapel in verval. Daarom gaf de Israëlische Dienst Onroerende Erfgoed opdracht tot de restauratie van de kapel. De kosten daarvan worden geraamd op 92.000 euro.  

De tussenkomst van de Israëlische overheid is om meerdere redenen omstreden. Volgens Arabische christenen tast de ingreep het status quo aan en zet Israël hiermee zijn aanspraken kracht bij. De Koptisch-orthodoxe christenen zijn woedend omdat zij geen inspraak kregen in de restauratie en vanuit Joodse hoek is er kritiek omdat het elders aan financiële middelen ontbreekt voor de restauratie van synagogen terwijl er nu zoveel geld beschikbaar blijkt voor deze restauratie .

Bron: Kathpress.at