Geweld in Pakistan laait op: minstens drie kerken platgebrand

Er vielen geen doden omdat minstens 500 christelijke gezinnen uit hun woonwijk in Jaranwala naar veiliger oorden konden vluchten.
17/08/2023 - 14:55
Aanval tegen een kerk in Jaranwala
Aanval tegen een kerk in Jaranwala © CSW


De Pakistaanse overheid moest extra politiemensen inzetten om erger te voorkomen. Er werd ook een beroep gedaan op het leger om de orde te herstellen. Na de incidenten arresteerde de politie 129 vermoedelijke daders van het geweld. De plaatselijke markt en christelijke kerken en instellingen zijn gesloten om een hervatting van het geweld te beletten.

Het incident wordt bestempeld als een van de felste aanvallen op christenen in de geschiedenis van het land.

De incidenten braken uit nadat enkele moslims verklaarden dat zij hadden gezien hoe twee christenen pagina's uit een koran scheurden. Volgens hen gooide het tweetal de bladzijden op de grond en schreven ze er beledigende opmerkingen op.

Meteen verzamelde zich een woedende menigte die kerken en woningen van christelijke gezinnen begon aan te vallen. De aanvallers riepen slogans ten gunste van de extremistische organisaties Tehreek-e-Labbaik (van wie een aanhanger verantwoordelijk was voor de aanval op Charlie Hebdo) en Khatam-e-Nabuwat. Zij eisten de executie van de twee mannen die van godslastering worden beschuldigd. 


Wereldraad veroordeelt antichristelijke geweld

De Zuid-Afrikaanse secretaris-generaal Jerry Pillay van de Wereldraad van Kerken (WCC) veroordeelde gisteren het ergste antichristelijke geweld in jaren in Pakistan. ‘Volgens verslagen zijn er zes kerken in brand gestoken, nadat twee christenen waren beschuldigd van godslastering. Naar verluidt werden een presbyteriaanse kerk, een katholieke kerk, een Full Gospel Assembly-kerk en een centrum van het Leger des Heils in brand gestoken.

Christelijke geestelijken werden bedreigd en lastiggevallen.

Dit illustreert opnieuw de dreiging van het extremisme waarmee leden van de christelijke gemeenschap in Pakistan worden geconfronteerd. De Wereldraad van Kerken roept de Pakistaanse overheid op om dringend en consequent op te treden om verdere gewelddadige aanvallen en schendingen van de mensenrechten van christenen in de provincie Punjab en elders te voorkomen.’ 

Bron: AP/WCC/CSW