Gezinnen schrijven teksten voor kruisweg in Colosseum

Naar aanleiding van het Jaar van het Gezin nodigde het Vaticaan gezinnen uit om de teksten te schrijven voor de kruisweg met de paus op Goede Vrijdag.
10/04/2022 - 11:00
De kruisweg in het Colosseum in Rome
De kruisweg in het Colosseum in Rome © Vatican Media

Het Vaticaan doet dit jaar een beroep op gezinnen met banden met katholieke gemeenschappen, vrijwilligersverenigingen en hulporganisaties om de meditaties en gebeden te schrijven voor de kruisweg op Goede Vrijdag. Die wordt op vrijdag 15 april 2022 geleid door paus Franciscus en vindt plaats in en om het Colosseum in Rome, een locatie die in de christelijke traditie geassocieerd wordt met de eerste martelaren. 

Paus Paulus VI besloot in 1970 om opnieuw aan te knopen bij de oude traditie om op Goede Vrijdag een kruisweg te houden in het Colosseum. Het is door de coronapandemie al sinds Goede Vrijdag 2019 geleden dat die kruisweg met de paus er effectief heeft plaatsgevonden. De afgelopen twee jaar werd de kruisweg verplaatst naar het Sint-Pietersplein in Rome en moest daar noodgedwongen zonder gelovigen plaatsvinden.  

Voor de teksten van de kruisweg werd in het verleden veelal een beroep gedaan op individuen. Toch werd het schrijven van de gebeden en meditaties ook in het verleden al eerder toevertrouwd aan groepen, zoals jongeren uit Libanon in 2013, middelbare scholieren in 2018, gevangenen in 2020 en in 2021 zelfs aan kinderen, met de hulp van hun catechisten.

De kruisweg met paus Franciscus in het Colosseum begint op vrijdag 15 april om 21.15 uur uur en is ook live te volgen op verschillende tv-zenders over de hele wereld. 

Bron: I.Media