Gezinspastoraal: Amoris Laetitia brengt een perspectiefwissel

Gezinspastoraal reageert positief op de pauselijke exhortatie, als aanzet om mensen en gezinnen in hun concrete levenscontext meer nabij te zijn.
16/04/2016 - 13:14

Met de postsynodale exhortatie Amoris Laetitia (De vreugde van de liefde) trekt paus Franciscus een ander taalregister dan zijn voorgangers open om over huwelijk en gezin te spreken. De toon is warmer en milder dan voorheen, de leer zelf blijft ongewijzigd. De pastorale houding is in belangrijke mate veranderd, de leerstellige inhoud niet. Dat zegt Hilde Pex namens de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal in een reactie op de publicatie eind vorige week van de pauselijke exhortatie over huwelijk en gezin. 

We kunnen het met een metafoor uit de muziekwereld zo stellen: er is een zekere ruimte voor variaties in thema en ritme. Wie een valse noot speelt of de notatie onvoldoende beheerst, wordt niet langer scheef bekeken of uit het orkest gezet, maar wordt uitgedaagd en begeleid om zijn of haar vaardigheden verder te ontwikkelen. Dirigenten hebben de opdracht om het beste en het best mogelijke uit de muzikanten en hun instrumenten te halen, om elke inspanning en inbreng om er iets moois van te maken te waarderen, en om het muziekstuk steeds beter te laten klinken.

Pastoraal van de Goede Herder

Volgens Hilde Pex komt Amoris Laetitia grotendeels tegemoet aan de verzuchtingen in de Belgische katholieke Kerk, die duidelijk werden in de enquête in ons land in 2014 en 2015. Toen werd het verlangen uitgesproken naar meer openheid en gastvrijheid voor mensen en gezinnen in zogenaamde irreguliere relatievormen en gezinssituaties.

Hilde Pex: Paus Franciscus wijst op het belang en de noodzaak om mensen en gezinnen nabij te zijn in hun concrete levenscontext en om vandaaruit met hen op weg te gaan. Hij geeft expliciet aan dat de Kerk in het verleden al te vaak te idealiserend gesproken heeft over huwelijk en gezin. Met deze pastorale omslag zijn we in onze contreien feitelijk al op heel wat plaatsen vertrouwd. Dat deze inclusieve, niet-veroordelende en uitnodigende stijl nu ook door paus Franciscus expliciet naar voren geschoven wordt, is betekenisvol en belangrijk, zeker ook op internationaal vlak.

Nieuwe impulsen voor de gezinspastoraal

Volgens Hilde Pex voltrekt zich met Amoris Laetitia een kerkelijke perspectiefwissel, waarbij bisschoppen in de particuliere kerken ook meer mogelijkheden en ruimte krijgen om rekening te houden met de concrete levensomstandigheden en de plaatselijke cultuur en context: We verwachten dat de exhortatie nieuwe impulsen geeft aan de huwelijksvoorbereiding en ook stimuleert om in te zetten op huwelijksbegeleiding.

Impulsen van Gezinspastoraal over de exhortatie, als aanzet tot reflectie en gesprek.

Bisschop Van Looy met paus Franciscus op de synode van oktober 2015 © SIR