Gezocht: koster voor de kerk van Neerpelt

De pastorale eenheid Sint-Willibrordus Pelt gaat op zoek naar een nieuwe koster en doet dat onder meer via de sociale media.
29/03/2022 - 12:58
Deken Jan Philippe bij de start van de vasten
Deken Jan Philippe bij de start van de vasten © Parochiefederatie Neerpelt

De pastorale eenheid Sint-Willibrordus Pelt heeft een uitzonderlijke vacature uitgeschreven. Onder meer via sociale media en een website van de overheid voor vrijwilligerswerk gaat de parochie op zoek naar een koster voor de Sint-Niklaaskerk van Neerpelt-centrum. Kandidaten moeten voeling hebben met de kerkgemeenschap, nauwkeurig en zelfstandig werken en uiteraard ook flexibel zijn en bereid tot weekendwerk. 

Deken Jan Philippe legt uit dat het geen fulltimejob is. De koster ontvangt een vrijwilligersvergoeding. Anderzijds kan de toekomstige koster rekenen op een aantrekkelijke werkomgeving, waar hij boeiende contacten heeft met andere vrijwilligers. Het takenpakket omvat onder meer het klaarzetten, aanwezig zijn en na afloop opruimen van de kerk voor de weekendviering (zondag om 11 uur) en andere occasionele vieringen zoals dopen, uitvaarten en huwelijken, het onderhoud van de sacristie en liturgische voorwerpen, het verzamelen van collectegelden na de liturgische diensten en het opruimen en onderhouden van de standen met kaarsen. 

Deken Jan Philippe: Momenteel is er iemand ad interim als koster werkzaam. Maar wij proberen te vermijden dat wij in onze parochiefederatie altijd op dezelfde mensen een beroep doen en die er almaar meer taken moeten bijnemen. Dit is een kans om andere mensen te bereiken en hen de kans te geven iets zinvols en relevants te doen om kleur te geven aan hun leven en om zich ten dienste te stellen van de gemeenschap. Wij ervaren dat er nog steeds een grote bereidheid bestaat om zich in te zetten en in het bijzonder om zich sociaal te engageren. Dat is bijvoorbeeld ook heel goed te merken bij jeugdbewegingen, waar mensen zich blijven inzetten, maar tegelijk ook heel veel ervan terugkrijgen.