Gianluigi Nuzzi: 'Financiële balans Heilige Stoel is rampzalig'
De Italiaanse onderzoeksjournalist Gianluigi Nuzzi heeft vandaag Het Laatste Oordeel gepubliceerd, een onderzoeksboek waarin de financiële situatie van alle structuren van de Heilige Stoel centraal staat. Nuzzi documenteert daarin uitvoerig de resultaten van het onderzoek van de Task Force voor de rekeningen van de Heilige Stoel, in opdracht van paus Franciscus. Dat rapport noemt de financiële toestand van de Heilige Stoel alarmerend. Er dreigt een gevaar van wantbetaling, aldus Nuzzi.
Nuzzi's nieuwe boek is gebaseerd op getuigenissen, gesprekken met bisschoppen en kardinalen en een 3.000-tal vertrouwelijke documenten. De publicatie komt kort na de aankondiging van de openbare aanklagers van Vaticaanstad dat er een onderzoek is gestart wegens ernstige aanwijzingen van verduistering, fraude, ambtsmisbruik, witwassen van geld en andere financiële misdrijven. Daarbij gebeurden ook huiszoekingen, vijf werknemers kregen het verbod nog langer het grondgebied van het Vaticaan te betreden. Een ander rapport spreekt over zeer ernstige misdaden zoals verduistering, corruptie en aanranding.
‘Een derde Vatileaks’
Volgens de Amerikaanse katholieke nieuwssite Crux wordt hier en daar al gesproken van een derde Vatileaks. Vatileaks I was de diefstel van documenten door de pauselijke butler Paolo Gabriele. In Vatileaks II stond de weerstand tegen de financiële hervormingen van paus Franciscus centraal. Crux verwijst naar het artikel van vorige week in de Financial Times, waarin de Heilige Stoel op zijn minst onzorgvuldig financieel beheer werd verweten. De krant documenteert uitvoerig een omstreden en rampzalige onroerendgoeddeal rond een gebouw in de prestigieuze wijk Chelsea in Londen. Dat gebouw moet getransformeerd worden tot een gebouw met luxeflats. Door de onzekerheid als gevolg van een mogelijke brexit probeerde het Vaticaan het gebouw met grote risico’s te kopen om verliezen goed te maken. Het bedrag voor de aankoop lag echter veel te hoog, terwijl de werken voor de luxe flats nog steeds niet zijn gestart.
Nog volgens Financial Times boekte Raffaele Mincione, een Italiaanse voormalige bankier die de deal regelde, bij de transactie echter wel een winst van 150 miljoen dollar. Niet alleen door de verkoop van het gebouw waarvan hij eigenaar was, maar net zo goed door bij het Vaticaan miljoenen dollars in rekening te brengen voor de deal. Mincione verkocht ook obligaties aan het Vaticaan, om geld in te zamelen voor niet-gerelateerde projecten. Die financiële transacties gebeurden via diensten van het staatssecretariaat van de Heilige Stoel en brengen volgens Crux ook de substituten Giovanni Angelo Becciu en zijn opvolger Edgar Peña Parra in opspraak.
Bron: Crux