Gigantisch kruis als symbool van hoop in Irak
Iraakse christenen hebben een monumentaal kruis opgericht op een heuvel, na de herovering van de regio op Islamitische Staat (IS). Het monument, dat op 18 februari door de Chaldeeuwse patriarch van Babylon en aartsbisschop van Bagdad Louis Sako werd ingezegend, staat vlakbij Telekuf-Tesqopa in de Ninevevallei, een stadje niet ver van Mosul. Het gigantische kruis is volgens de patriarch een zichtbaar teken van de wederopbouw en een symbool voor de overwinning van het christelijke geloof op het duister en het onheil van de jihadisten. De patriarch droeg er in de Sint-Joriskerk de eerste eucharistieviering in 2,5 jaar op.
Dit is eerste vonk van licht voor alle steden in de Ninevevlakte, waar twee en een half jaar de duisternis van IS heeft geheerst. Patriarch Louis Sako
Dit is ons land en dit is ons huis, zei de patriarch tijdens de eucharistieviering. Het moment is aangebroken voor de terugkeer van de hoop en de terugkeer van mensen naar hun dorpen. Hiermee tonen wij de wereld dat de Kerk van Christus op een rots is gebouwd. Aansluitend vond de zegening plaats van het monumentale kruis op een heuvel aan de rand van de stad. Dit herinnert de wereld eraan dat dit ons geboorteland is, waar wij ook zullen sterven. Dat is het land van onze voorouders en het land dat wij willen bewaren voor toekomstige generaties.
De plaatsing van kruisen is een terugkerend gebaar bij de herovering van dorpen tijdens de opmars naar de stad Mosul. In elk bevrijd dorp in de Ninevevlakte plaatsen christenen houten kruisen op de daken van kerken en huizen. Soms helpen ook moslimjongeren de christenen bij het opruimen en herstellen van hun kerken.
Bron: Catholic News Agency.