Glasramen keren terug naar mijnkathedraal in Beringen

De restauratie van de unieke glas-in-betonramen van Henry Lacoste in de mijnkathedraal van Beringen nam twee jaar in beslag.
29/03/2018 - 15:39

De eerste gerestaureerde glasramen zijn teruggeplaatst in de Sint-Theodarduskerk van Beringen-Mijn, beter bekend als de mijnkathedraal. De renovatie gebeurde door Renotec in Geel en werd ambachtelijk en volledig met de hand uitgevoerd. In een eerste fase gaat het om de kleine ramen in de doopkapel, goed voor 80 kg elk. In totaal worden achtduizend stukken glas en 36 betonnen raampanelen uit het schip en de doopkapel vervangen of gerestaureerd.

De glas-in-betonramen van de Belgische architect Henry Lacoste voor de Sint-Theodarduskerk zijn uniek omwille van hun experimentele productiewijze en hun grote diversiteit aan kleurrijke glaselementen. De Sint-Theodarduskerk dateert uit de Tweede Wereldoorlog. Zij fungeerde als parochiekerk voor Beringen-Mijn. Sinds 1985 is zij door de Vlaamse overheid beschermd als mijnkathedraal. De glas-in-betonramen zijn een van de belangrijkste blikvangers van het unieke monument.

Bron: Internetgazet